Smanjiti broj neregistrovanih i neosiguranih vozila

Osiguravajuca drustvaPrema procjenama u saobraćaju u BiH učestvuje oko 15 odsto neregistrovanih i neosiguranih vozila, a štetu koju pričine takva vozila pokrivaju zaštitni fondovi Srpske i Federacije BiH, rečeno je na prezentaciji Akcionog plana za borbu protiv neregistrovanih i neosiguranih vozila, koja je u organizaciji Biroa zelene karte u BiH i Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske, održana danas u Komori.
Akcioni plan za borbu protiv neregistrovanih i neosiguranih vozila ima za cilj da se njihov broj u BiH snizi na oko dva odsto, što je uslov da vozila iz BiH ulaze u zemlje EU bez zelene karte, odnosno po sistemu registarskih oznaka, izjavio je predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske, Milomir Durmić.
– Ovaj akcioni plan podrazumijeva niz mjera i aktivnosti koje bi sprovodilo više nadležnih institucija iz svog djelokruga poslova i aktivnosti – rekao je Durmić i dodao da su osiguravajuća društva u Srpskoj u prošloj godini na osnovu štete prouzrokovane auto-nesrećama isplatila odštetnih zahtjeva u ukupnoj visini oko 26 miliona KM.
Prema njegovim riječima, Zaštitni fond Srpske isplatio je odštetnih zahtjeva u ukupnoj visini od oko 1,5 miliona KM na ime štete koju su prouzrokovala neregistrovana i neosigurana vozila.
Predsjednik federalnog Udruženja osiguravajućih društava, Feđa Morankić, objasnio je da tih 15 odsto neregistrovanih i neosiguranih vozila u BiH čini cifru od oko 150.000 automobila, a da saobraćajne nezgode u kojima takva vozila učestvuju stvaraju veliku štetu budžetima, dovode do gubitaka prihoda po osnovu poreza i drugih taksi.
On je dodao da sistem registarskih oznaka omogućava brži protok robe i usluga.
Direktor Biroa zelene karte BiH Samira Zijadić napomenula je da bi se pojava neregistrovanih i neosiguranih motornih vozila mogao smanjiti kroz jaču primjenu i pooštrenje sadašnje zakonske regulative, podizanjem javne svijesti, pojačanim radom nadležnih organa i njihove neposrednije saradnje na ovom pitanju.
Akcioni plan je pripremio Koordinacioni odbor, formiran na inicijativu Biroa zelene karte BiH, a čine ga Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, IDDEEA, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, entitetska udruženja osiguravajućih društava, entitetski zaštitni fondovi.

Print Friendly

Leave a Reply