Srušiti barijere na putu većih poslovnih uspjeha

Tematska konferencija na temu privredne saradnje AP Vojvodine – Republike Srpske, održana je danas u Novom Sadu, u okviru manifestacije „Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je da treba naći način da se sruše sve one barijere koje stoje na putu većih poslovnih uspjeha, boljih rezultata, višeg stepena saradnje Republike Srpske i Republike Srbije.

Podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni između Srpske i Srbije, kao i druge važne informacije o domaćoj prirvedi, predstavio je predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, Goran Račić u prezentaciji „Republika Srpska, Vaš poslovni partner“.

Navodeći da je Republika Srpska jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srbije, a pogotovo AP Vojvodine, predsjednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, kazao je da podaci o robnoj razmjeni sa Bosnom i Hercegovinom imaju trend rasta.

Istakao je i važnost privredne saradnje koja je ostvarena između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Republike Srpske.

– Naše učešće na regionalnim sajmovima dalo je izvrsne rezultate i Privredna komora Vojvodine trudiće se da i dalje bude partner manifestacijama kao štu su „Interagro“ u Bijeljini i da svaki poslovni forum koji zajedno organizujemo bude uspješniji od prethodnog – rekao je Vučurević.

Danas su potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i ministar trgovine i turizma u Vladi Srpske Dragica Kovač, otvorili u Novom Sadu prvi „Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“.

Takođe, danas je održan i Privredni forum AP Vojvodina – Republika Srpska, na kojem je premijer Srpske, Radovan Višković, naglasio koliko je značajna podrška koju je Vlada Republike Srbije pružila Republici Srpskoj u proteklih nekoliko godina kroz investicije u infrastrukturne projekte.

Cilj ovakvih skupova, kako je rekao, je još bliže povezivanje poslovnih zajednica sa obe strane Drine, te da su neophodni zajednički nastupi na trećim tržištima kao i podizanje nivoa konkurentnosti cjelokupnog regiona.

Premijer Vlade AP Vojvodine, Igor Mirović, istakao je da je intenziviranje međusobne privredne saradnje istovremeno osnov za sve druge vidove saradnje Srbije i AP Vojvodine i Republike Srpske.

– Naša privredna saradnja već ima naglašenu tendenciju rasta. Važno je da ona bude aktivnija i konkretnija u svim segmentima – rekao je Mirović i dodao da je ekonomsko, društveno i svako drugo povezivanje Republike Srbije i Republike Srpske logično, i da je privreda tu u najznačajnijoj ulozi.

Na Poslovnom forumu, prisutnima se obratio i predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, a primjere dobre prakse poslovanja na obje teritorije prezentovali su privrednici Republike Srpske i Republike Srbije.

 

Print Friendly

Leave a Reply