Stanogradnja u ekspanziji, ali nedostaje radnika

Stanogradnja u Republici Srpskoj je u ekspanziji, ali je nedostatak radne snage ograničavajući faktor razvoja građevinarstva, izjavio je Srni sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori Srpske Mile Petrović.
On ističe da je u posljednje tri-četiri godine u blagom porastu tržište nekretnina u Srpskoj i procjenjuje da će se najviše graditi u Banjaluci, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju, Prijedoru i Derventi, gdje još ima atraktivnih lokacija.

„Domaći investitori slijede najnovije trendove gradnje stambeno-poslovnih kompleksa“, rekao je Petrović.

On je istakao da su velike javne investicije neophodne za napredak građevinarstva, te ukazao da je nedostatak radne snage ograničavajući faktor za čije prevazilaženje je jedan od načina prekvalifikacija za zanimanja koja su potrebna privredi.

Prema njegovim riječima, ubuduće treba očekivati manje kvalifikovanih radnika koji mogu adekvatno odgovoriti radnim zadacima u građevinarstvu, dok je, istovremeno, sve manje mladih koje ova vrsta posla zanima i koji bi mogli zamijeniti starije, iskusne radnike.

„Domaća preduzeća imaju ogroman problem sa nedostatkom stručne radne snage i vrlo je teško očekivati da će se iz domaćih resursa stanje u narednom periodu popraviti iako se u građevinarstvu stalno povećavaju zarade“, rekao je Petrović.

On je istakao da u svim fazama u procesu izgradnje građevinskog objekta nedostaju radnici kao što su rukovaoci građevinskim mašinama – kranisti, zidari, tesari, armirači, keramičari, moleri, te monteri elektroenergetskih postrojenja.

Print Friendly

Leave a Reply