Studijski program „Mehanička obrada drveta“ od naredne akademske godine u Vlasenici

vlasenicaOd naredne akademske godine studijski program „Mehanička obrada drveta“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu, mogao bi se izvoditi u Vlasenici, predloženo je na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministasrtva prosvjete i kulture RS, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Privredne komore RS i opština ove regije.
Za izvođenje ovog studijskog programa, koji je potreban tržištu rada, Univerzitet u Istočnom Sarajevu dobiće podršku resornog ministarstva, rekla je pomoćnik Ministra prosvjete i kulture za visoko obrazovanje, dr Radmila Pejić.
Ministarstvo prosvjete i kulture nadležno je za kreiranje upisne politike. Partneri u tom kreiranju su visokoškolske ustanove, Privredna komora, udruženja poslodavaca, Zavod za zapošljavanje, sindikati, studenti i ostali.
– Posebno me raduje što je ovaj sastanak inicirao načelnik opštine Vlasenica, a prisustvovali i načelnici susjednih opština Han Pijesak i Milići – rekla je Pejićeva i dodala da je na Univerzitetu da samo relicencira studijski program koji već postoji i da predloži planom upisa broj studenata koji želi da budu upisani na ovaj studijski program.
Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujičić istakao je da je potrebu za uvođenjem novog studijskog programa iskazala privreda u okruženju.
– To je studijski program koji je licenciran na Mašinskom fakultetu u Lukavici, ali je na inicijativu opštine Vlasenica dogovoreno da se u objektu u kome se izvodi nastava na šumarskom odsjeku izvodi nastava i na ovom studijskom programu. Dogovorili smo se da krenemo u raspisivanje konkursa i upis studenata u narednu školsku godinu – naveo je Grujičić.
Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS, istakao je da je itekako opravdana potreba za uvođenjem ovog studijskog programa, što potvrđuje činjenica da u RS postoji više od 500 privrednih subjekata koji se bave obradom drveta.
Načelnik opštine Vlasenica, Miroslav Kraljević, rekao je da je cilj sastanka dogovor koji će omogućiti školovanje neophodnog kadra, a time će se spriječiti i odliv stanovništva u potrazi za poslom.
– U proteklom periodu ja sam obavio sastanke sa privrednicima iz oblasti drvoprerade u više navrata i svi su bili srećni kad smo došli do priče da se proizvode kadrovi koji zaista trebaju. – kazao je Kraljević
Sastanku su prisustvovali predstavnici Univerziteta Istočno Sarajevo, Privredne komore Republike Srpske i načelnici opština Milići i Han Pijesak.

Print Friendly

Leave a Reply