Šumarstvo i prerada drveta: Znatan rast proizvodnje i prodaje

Sume RS2U Republici Srpskoj u prva dve mjeseca ove godine proizvedeno je 216.306 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, ili više za 84,9 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Za prva dva mjeseca ove godine u Srpskoj je prodato 191.197 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, ili više za 98,7 odsto nego u istom periodu prošle godine.
Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da podaci za prva dva mjeseca prošle godine predstavljaju važnu malu osnovicu jer su vremenski uslovi u tom periodu bili prilično nepovoljni.
„U odnosu na kretanja koja su ostvarena u prva dva mjeseca ove godine, gdje su uslovi za privređivanje bili dosta povoljniji, došlo je do ovako značajnog povećanja“, pojasnio je Šinik.
Prema njegovim riječima, kretanje fizičkog obima proizvodnje u šumarstvu u prošloj godini imalo je duži period znatan podbačaj, što se reflektovalo i na proizvodnju u preradi drveta, posebno u fazama primarne i polufinalne prerade drveta.
Šinik je dodao da se tek negdje na kraju prošle godine „uspjelo stići do vrijednosti sličnih, kao i u 2014. godini“.
On je naveo da su u drugom dijelu prošle godine povećane aktivnosti u šumarstvu koje su dovele do toga da rast proizvodnje bude povećan za više od šest odsto, a prodaje za 12 odsto.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply