Sutra počinje besplatna vanredna kontrola tehničke ispravnosti autobusa

Autobus tehnicki pregledVanredna kontrola tehničke ispravnosti autobusa, povodom početka školske godine, počinje sutra i trajaće do 10. septembra, potvrdio je novinarima danas u Privrednoj komori Republike Srpske, Dragoslav Mihajlović, sekretar Udruženja saobraćaja i veza PKRS.
On je, nakon sastanka predstavnika svih institucija koje učestvuju u ovoj akciji, podsjetio da je ova aktivnost prvi put provedena prošle godine i da su rezultati analize pokazali da je broj autobusa isključenih iz saobraćaja nakon kontrola bio znatno manji.
Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, Nataša Kostić, istakla je da bi prevoznici trebalo da, u dogovoru sa stanicama za tehničke preglede, izvrše vanredne kontrole autobusa i da tehnički ispravni dočekaju početak nove školske godine, kako bi bezbjednost učenika bila što veća.
– Stanice za tehničke preglede o svom trošku vrše tehnički pregled autobusa, a prosječna starost autobusa u Srpskoj je 20 godina – navela je Kostićeva.
Prema njenim riječima, prošle godine pregledano je 409 autobusa, a najčešće neispravnosti koje su ustanovljene bile su kod kočionog sistema, sistema za upravljanje i svjetlosne signalizacije.
Zoran Ivetić iz Asocijacije tehničkih pregleda rekao je ova asocijacija formirala spisak tehničkih stanica koje su se dobrovoljno javile da obavljaju poslove vanrednog tehničkog pregleda autobusa, kojih je do sada 53.
U ovoj aktivnosti učestvuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Privredna komora, Stručna institucija za tehnički pregled, Asocijacija tehničkih pregleda i Auto-moto savez Republike Srpske.

Print Friendly

Leave a Reply