Sve spremno za prebijanje dugova

By 18. септембра 2015. Aktuelnosti, slide No Comments

Sistem za multilateralne kompenzacije i cesije u RS, koji se razvija posljednje tri godine i omoMultilateralna kompenzacija1gućava prebijanje dugova, potpuno je spreman za sprovođenje prve obavezne multilateralne kompenzacije u oktobru.
Preciznije rečeno, ta prva kompenzacija u Jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije RS biće sprovedena od 26. oktobra do 10. novembra ove godine, navedeno je u Odluci Vlade RS o sprovođenju multilateralne kompenzacije i cesije, a koja je objavljena na internet stranici Banjalučke berze, koja je i organizator ovog sistema.
Registracija učesnika i prijava obaveza za sprovođenje kompenzacije vršiće se od 26. do 30. oktobra, a učesnici sa direktnim pristupom ovom sistemu mogu upućivati zahtjeve drugim učesnicima za prijavu obaveza od 28. oktobra ove godine.
„Organizator sprovodi osnovnu multilateralnu kompenzaciju 30. oktobra 2015. godine“, stoji u odluci Vlade RS.
Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da se sistem trenutno testira od strane banaka i drugih korisnika, te je izrazio očekivanje da će sva testiranja biti na vrijeme završena.
„U saradnji s Privrednom komorom biće organizovani i seminari po većim centrima za učesnike koji žele da se detaljnije upute u način sprovođenja kompenzacije“, kazao je Božić. On je naveo da će ovaj sistem doprinijeti smanjenju nelikvidnosti u privredi, jer će se određeni iznos dugova i potraživanja kompenzovati. Ipak, naglašava da ovaj sistem ne može u potpunosti riješiti problem nelikvidnosti.
„Mogućnost nekog preduzeća da kompenzuje svoje obaveze zavisi isključivo od kvaliteta njegovih potraživanja“, kaže Božić. Naglasio je da su svi poslovni subjekti, iz privatnog i javnog sektora, obavezni da prijave neizmirene nesporne obaveze koje su dospjele do 1. septembra 2015.
„Potraživanja se ne prijavljuju. Prijava obaveza se vrši kod banke gdje učesnik u kompenzaciji ima registrovan glavni račun. Stoga je neophodno da preduzeća koja još nisu odredila glavni račun to urade u narednih mjesec dana kako bi bila u mogućnosti da učestvuju u multilateralnoj kompenzaciji“, savjetovao je Božić. Pojašnjava da će učesnici koji izaberu direktan pristup (poput e-banking aplikacija) imati uvid u obaveze koje su drugi učesnici prijavili prema njima i biće u mogućnosti da pošalju opomene za prijavu obaveza. Direktan pristup sistemu se može ostvariti i preko berzanskih posrednika, APIF-a i računovodstvenih agencija koje su se registrovale u sistemu.
„Obaveze će se prijavljivati u periodu od 26. do 30. oktobra 2015. godine. Nakon toga će Berza sprovesti multilateralnu kompenzaciju i dostaviti svim učesnicima preliminarne izvještaje. Konačni izvještaj će se dostaviti po isteku perioda za primjedbe koji traje dva dana“, rekao je Božić. Prema njegovim riječima, iznos kompenzacije će u najvećoj mjeri zavisiti od visine prijavljenih obaveza javnog sektora. On je kazao da je u posljednoj multilateralnoj kompenzaciji u RS, koja je održana prije više od 10 godina, kompenzovano više od 200 miliona KM.
„Naša očekivanja su sada prvenstveno usmjerena na definisanje jasnih pravila, pri čemu bi obim korištenja sistema za multilateralne kompenzacije trebalo da se postepeno povećava u narednim ciklusima kako se bude povećavalo znanje učesnika o mogućnostima sistema“, smatra Božić.
Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da je uspostavljanje sistema za multilateralne kompenzacije i cesije jedan od dugogodišnjih zahtjeva Privredne komore RS. On je rekao da privredna zajednica u RS izražava zadovoljstvo što su konačno ispunjeni svi uslovi da se krene u realizaciju ovog procesa, od kojeg privrednici očekuju da smanji nelikvidnost, koja predstavlja jedan od najznačajnijih problema privrede RS.
Zoran Crnčević, iz „Monet brokera“, rekao je da RS nije prva u regiji koja organizuje sistem multilateralnih kompenzacija i cesija, te da to već neko vrijeme rade Slovenci. Kako je kazao, u Sloveniji se godišnje između 500 i 700 miliona evra poravna na ovaj način, ali i da su očekivanja od ovog procesa u RS velika.
„Što više obaveza bude prijavljeno, veća je mogućnost da dođe do prebijanja tih obaveza. Važno je apelovati na poslovne subjekte da se što prije uključe u ovaj sistem“, kazao je Crnčević.

Izvor: Nezavisne novine

Print Friendly

Leave a Reply