Svečana dodjela detašmana za detašmansku 2021/2022 godinu

Detašmane za izvođenje radova u Njemačkoj u predstojećoj građevinskoj sezoni dobila su 31 privredno društvo iz Srpske kojima je, kako ističu, najveći izazov kako sačuvati radnike.

Ukupan kontingent detašmana za BiH iznosi 2.000 dozvola mjesečno,od čega Srpskoj pripada 666 detašmana,odnosno jedna trećina.

Direktor građevinskog preduzeća „Vranica“ iz Banjaluke Nenad Stanišljević pojasnio je da nakon što preduzeća registruju predstavništva u Njemačkoj zapošljavaju tamo domaću radnu snagu.

-Zaposlene plaćamo po  tamošnjim propisima a svi doprinosi se uplaćuju ovdje. Najveći dio ostvarenih prihoda vraća se u našu Republiku – pojasnio je Stanišljević, naglasivši da na ovaj način pokušavaju da sačuvaju radnike da ne odu u njemačke firme. Stanišljević je istakao izuzetnu saradnju sa Privrednom komorom Srpske gdje su danas svečano podjeljeni detašmani.

– Predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Pero Ćorić  je istakao da je prošla godina je bila izuzetno teška i izazovna zbog virusa korona i bilo je teško da privredni subjekti uopšte funkcionišu u Njemačkoj. Iskorištenost detašmana u prošloj godini bila je oko 75 odsto.

Dodao je da su se u ovoj godini prijavila 32 privredna subjekta te da je raspodjela izvršena na 31 privredno društvo.

– Domaće firme su lani na prostoru Njemačke ostvarile realizaciju posla  od oko 29 miliona evra, a oko 80 odsto tih sredstava vrati se u Srpsku- istakao je Ćorić.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je  da poteškoća ima dosta te da je Njemačkoj u interesu da radnici iz BIH idu da rade u njihova preduzeća, a ne da preko naših firmi rade  u toj zemlji.

– Obaveze na plate koje naši radnici tamo zarade idu u našu zemlju. Zbog toga nas stalno pomalo pritišću i otežavaju dobijanje viza- upozorio je Vasić naglasivši da je ovo jedan od načina da se zadrže kvalitetni radnici u Srpskoj i BiH.

Print Friendly

Leave a Reply