Svečano uručeni detašmani sa detašmansku 2017/2018. godinu

DSCN7237Privredna komora Republike Srpske danas je, tadicionalno, organizovala svečanu dodjelu Odluka o raspodjeli detašmana privrednim društvima iz Republike Srpske za rad u SR Njemačkoj, za detašmansku 2017/2018. godinu.

Preduzeća iz Srpske koja su dobila detašmane su Gipser, Simpro Gradnja i Brković iz Doboja, banjalučke kompanije: Luka, SD Sistemi, Telding, ABC Solution, EMP Interelektric, Dimont, GP Vranica, Termomontaža, Euromont Progim, GD Unimvid, Ino-Gradeks, Delta MD,  GP Tepić, IMSS – Trade, AJS, Te Ca Si Monting, IGM Metal iz Laktaša, Montaža Mikić iz Gradiške, bijeljinska preduzeća: Spark i Monting Montaža, AL-M iz Dervente, DM – Montaža iz Broda, Tehnoinženjering iz Brčkog, Jokić – Invest iz Zvornika, kao i Safir iz Gacka.

Vlasnik firme „Monting montaža“, Spasoje Albijanić, rekao je novinarima nakon svečane dodjele detašmana, da su detaširane firme očuvale radne kapacitete u BiH i ocijenio da institucije BiH moraju više da pomognu firmama iz BiH koje rade u inostranstvu kako bi riješile određene probleme, poput dobijanja viza.
Albijanić je rekao da posljednjih par mjeseci nema termina za vize i da se sada objavljuju termini za kraj godine.
Pojasnio je da radnici po ugovorenom sistemu u NJemačkoj mogu ostati najviše devet mjeseci, a nakon toga prave pauzu od tri mjeseca.
– Prosječna neto plata radnika angažovanih u NJemačkoj kreće se od 1.500 do 2.500 evra, dok bruto plata iznosi od 3.000 do 3.500 evra – naveo je Albijanić.

Direktor Privredne komore Republike Srpske, Dragica Ristić, napomenula je da je ukupni kontingent detašmana za BiH 2.000, od kojih 666 pripada Srpskoj.
Navodeći da detašmanska godina počinje 1. oktobra, rekla je da su detaširana privredna društva iz Srpske u 2016/2017. detašmanskoj godini ostvarila prihod u iznosu većem od 36 miliona evra.
– Predstavnici detaširanih preduzeća u prošloj godini ukazali su na problem dugog čekanja na termin za viziranje pasoša i dobijanja radne vize za njihove radnike u njemačkoj Ambasadi. Privredna komora Republike Srpske je u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH reagovala kod svih nadležnih institucija u BiH sa ciljem da se ovaj problem riješi – istakla je Dragica Ristić.
Prema njenim riječima, organizovano je nekoliko sastanaka sa njemačkim ambasadorom i generalnim konzulom, ali da to nije dovelo do rješenja problema.

Podsjećamo, Javni konkurs/ Natječaj  za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Saveznoj Republici Njemačkoj u detašmanskoj 2017/2018. godini, objavljen je 04.08.2017. godine.

Kontigent Republike Srpske od 666 detašmana sačinjavaju:

  • Redovni kontigent od 529 dozvola mjesečno ( 208 iz oblasti građevinarstva, 124 iz oblasti izolaterstva i 197 iz oblasti montažerstva).
  • Posebni kontigent od 137 dozvola mjesečno ( 54 iz oblasti građevinarstva,    32 iz oblasti izolaterstva i 51 iz oblasti montažerstva)..

Komisija za detašmane PK RS na sjednici održanoj 29.08.2017. godine izvršila je javni pregled prijava na Konkurs gdje su bili prisutni i zainteresovani predstavnici privrednih društava koja su se prijavila na konkurs, kontrolu i kompletnost dostavljene dokumentacije i konstatovala sledeće:

  • Na raspisani Javni konkrs za dodjelu detašmana za rad u SR Njemačkoj za 2017/18. godinu prijavilo se 31 privredno društvo, svi iz Republike Srpske, osim „Tehnoinženjeringa“ d.o.o. koji je iz Distrikta Brčko. Od 31 prijavljenog privrednog društva, 24 su korisnici detašmana, a 7 su nova privredna društva koja se prvi put prijavljuju za dodjelu detašmana.
  • Za Redovni dio kontigenta (529 detašmana) prijavilo se 30 privrednih društava, od čega 23  korisnika detašmana i 7 novoprijavljenih.
  • Za Posebni dio kontigenta (137 detašmana) prijavilo se 8 privrednih društava, od kojih je 7 privrednih društava koji su korisnici ovog kontigenta detašmana, od kojih se sedam privrednih društava prijavilo i za Redovni dio kontigenta, a jedno privredno društvo samo za Posebni dio kontigenta.
  • Zahtjevi privrednh društava su sledeći: za Redovni kontigent 1037 detašmana, za Posebni kontigent 206 detašmana, što ukupno iznosi 1.243 detašmana ili 186,63 % od raspoloživog kontigenta za Republiku Srpsku (666 detašmana).

Komisija za detašmane PK RS na sjednici održanoj 04.09.2017. godine donijela je Odluku o raspodjeli Redovnog kontigenta detašmana (529 dozvola) na 28 privrednih društava, od čega su 23 korisnici detašmana iz ranijeg perioda, a pet su novoprijavljena prvredna društva.

Iz procesa raspodjele detašmana isključena su dva privredna društva, zbog neispunjavanja uslova predviđenih konkursom.

Na istoj sjednici Komisija je usvojila i raspodjelu Posebnog djela kontigenta detašmana koji pripada Republici Srpskoj (137 dozvola), na konkurs se prijavilo osam privrednih društava, a  dodjela je izvršena na sedam privrednih društava, od čega je šest privrednih društava koji su  korisnici ovog kontigenta iz prethodnih godina, a svih sedam konkurisali su i za Redovni dio kontigenta.

Donesena Odluka o raspodjeli Redovnog i Posebnog kontigenta detašmana je dostavljena svim učesnicima Javnog konkursa sa poukom o pravu na prigovor i rokom za izjavu istog. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da nije pristigla ni jedna žalba, na raspodjelu kontigenta detašmana.

Zbog pomenutog problema sa vizama, detaširana privredna društva prinuđena su da termine za viziranje čekaju od tri do šest mjeseci, što naša privredna društva dovodi u situaciju da nisu u prilici sklapati nove ugovore, zbog tretmana odnosno čekanja na obradu zahtjeva. Na ovakav način našim firmama onemogućuje se poslovanje, a ilustracije radi postupak za obradu odobrenja ugovora u “Arbeitsamt” traje minimalno tri do četiri nedjelje, radne karte dva do tri dana i ako tome dodamo čekanje na izdavanje ulaznih viza preko tri mjeseca, sva procedura traje četiri do pet mjeseci. Na ovakav način naše firme nisu u mogućnosti da ispunjavaju svoje ugovorene obaveze.

Mogućnost slobodnog tržišta radne snage u SR Njemačkoj za državljane Bosne i Hercegovine dovelo je do ovog problema, i značajno otežali poslovanje detaširanih privrednih društava, pa pojedina nisu ni konkurisala za detašmane.

Print Friendly

Leave a Reply