Svinjsko meso ide na tržište Rusije

By 7. октобра 2015. Aktuelnosti No Comments

Mesna industrijaInspektori iz Ruske Federacije trebalo bi krajem godine da stignu u RS da bi pregledali kapacitete za izvoz svinjskog mesa, a planirano je da na rusko tržište godišnje bude izvezeno 40.000 tovnih svinja.
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su početkom prošlog mjeseca u Rusiju poslali objedinjenu listu objekata koji su kandidovani za izvoz u Rusiju. Iako su proizvođači optimistični i očekuju da izvoz počne već u prvoj polovini idućeg mjeseca, u Ministarstvu poljoprivrede su istakli da izvoz ne može da počne dok ruska inspekcija ne dođe u RS i obavi pregled.
– Predviđen je planski izvoz svinjskog mesa i u početnom periodu bi bilo izvoženo oko 40.000 tovljenika godišnje, prosječne mase 110 kilograma za poznatog kupca u Ruskoj Federaciji – kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.
Dodali su da bi oni putem svojih službi za veterinu i poljoprivredu nadgledali cijeli proces da bi bilo obezbijeđeno učešće isključivo mesa domaćih proizvođača i ispunjeni svi zdravstveno-higijenski uslovi za izvoz.
Savjetnik direktora preduzeća „Top farma“ i suvlasnik preduzeća „Kantri pork“ Nebojša Čipčija kaže da bi ove dvije firme i mesna industrija „Tulumović“ trebalo da budu nosioci projekta, ali da su dobrodošli svi registrovani proizvođači u RS.
– Ovaj posao je u poodmakloj fazi realizacije i u optimističnom scenariju očekujemo da to bude gotovo već u ovom mjesecu ili u prvoj polovini idućeg – kazao je Čipčija.
Dodao je da su za početak planirali da izvoze 80.000 polutki godišnje, ali da očekuje da će to biti povećano za 50 do 70 odsto u toku 2016. godine.
Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić istakao je da su ugroženi zbog prekomjernog izvoza i da bi otvaranje ruskog tržišta imalo veliki značaj za njih. Kazao je da je problem prekomjernog uvoza eskalirao nakon uvođenja međusobnih sankcija između EU i Rusije, pa je roba sa evropskog preplavila tržište BiH.
– Jedina alternativa prekomjernom uvozu je otvaranje puteva prema ruskom tržištu i očekujemo vrlo brzo uspostavljanje saradnje sa Rusijom, odnosno konkretno sa moskovskim dijelom tržišta – rekao je Maljčić.
Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz mesa i mesnih prerađevina iz BiH u prvih osam mjeseci ove godine porastao je za više od 100 odsto u odnosu na isti period lani i vrijedio je 102,17 miliona KM. Tome je najviše doprinio izvoz goveđeg mesa u Tursku. Istovremeno došlo je i do rasta uvoza, ali u znatno manjem obimu, odnosno za osam odsto u vrijednosti od 189,94 miliona KM. Najveća izvozna tržišta su Turska, Srbija i Makedonija, a najviše smo uvozili iz Poljske, Holandije, Njemačke, Srbije i Hrvatske.

Smanjenje stočnog fonda

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Stočar“ iz Bijeljine Ostoja Nikolić kaže da dolazi do smanjenja stočnog fonda, jer farmeri masovno prodaju i tovnu junad i muzna grla.
– To znači da u narednom periodu očekujemo pad proizvodnje i mesa i mlijeka. Farmeri se odlučuju za prodaju grla, jer je trenutno solidna cijena junadi, dok za muzna grla nemaju dovoljno hrane i ne smiju da se upuste u zimski period, jer neće moći da ih prehrane – kazao je Nikolić.

Izvor: Glas Srpske

Print Friendly

Leave a Reply