Tekstil, koža i obuća: Perspektivna grana koju treba modernizovati

Privredna društva u okviru industrije tekstila, kože i obuće Republike Srpske, gdje je zaposleno gotovo 13.100 radnika u 160 preduzeća, su među najznačajnijim izvoznicima i rade za svjetske brendove.
Iako se proizvodnja dominantno bazirana na lon-poslovima za inopartnere, ova privredna društva su među najznačajnijim izvoznicima, a ta industrija značajno učestvuje u ukupnoj robnoj razmjeni, rekla je Srni sekretar Udruženja industrije tekstila, kože i obuće u Privrednoj komori Srpske Aleksandra Mihajlović Bijelić.

Bijelićeva je navela da je najznačajnija zemlja u izvozu Italija, na koju otpada gotovo polovina ukupnog izvoza ovog sektora, te slijede NJemačka, Austrija, Hrvatska, Slovenija i Mađarska, dok su najznačajnije investicije u ovaj sektor iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

„Naše fabrike rade za poznate svjetske brendove kao štu su `adidas`,`najk`, `ara`,`pol grin` i mnogi drugi. Ono što naše prostore čini privlačnim i konkurentnim je tradicija u poslovanju, iskusna radna snaga, blizina tržištu EU, te fleksibilnost rada u malim serijama“, rekla je Bijelićeva.

Prema njenim riječima, značajan problem je nedostatak kvalifikovane radne snage, prvenstveno stručne kvalifikovane, jer se kroz formalno obrazovanje nedovoljno obrazuju ovi kadrovi niti su učenici zainteresovani za ovo zanimanje.

Ona je navela i statističke podatke prema kojima je registrovan pad od 14 odsto u oblasti proizvodnje kože i proizvoda od kože, gdje je najdominantnija proizvodnja obuće.

„Pad od 17 odsto zabilježen je u proizvodnji tekstila, što je uzrokovano smanjenjem broja narudžbi u pojedinim preduzećima, zbog čega je potrebna stimulativnija politika za proizvodna preduzeća u svim oblastima. To bi podiglo njihovu konkurentnost u odnosu na zemlje u regionu“, ukazala je Bijelićeva.

Bijelićeva je istakla da ova grana ima perspektivu, ali su neophodna ulaganja – prije svega uvođenje novih tehnologija i modernizacija procesa proizvodnje, te bi nove investicije bile neophodan uslov dugoročnog razvoja.

„Postoji i potreba za promjenama u proizvodnji u smislu proizvodnje proizvoda sa višom dodatom vrijednošću, kao i postepenim prelaskom sa doradnih na proizvodnju vlastitih proizvoda i robnih marki, te stvaranje kvalitetnih kapaciteta za tehnički razvoj i pripremu proizvodnje“, navela je Bijelićeva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u industriji kože obuće i tekstila zaposleno je gotovo 13.100 radnika u 160 preduzeća, sa pretežno ženskom radnom snagom.

Od ukupnog broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji Srpske 23,1 odsto se odnosi na industriju tekstila, kože i obuće, od čega 15,3 odsto otpada na proizvodnju obuće i proizvoda od kože.

Print Friendly

Leave a Reply