Testiranje zbog odlaska u inostranstvo radi studiranja ili rada

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je dana 08.05.2020. godine objavio Protokol za laboratorijsku dijagnostiku na infekciju virusom SARS-CoV-2 na zahtjev građana Republike Srpske koji rade/studiraju u inostranstvu

Komercijalna usluga laboratorijske dijagnostike na virus SARS-CoV-2 se u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske radi isključivo za osobe koje rade/studiraju u inostranstvu, te podnose zahtjev za testiranje radi odlaska u zemlju u kojoj rade/školuju se.Komercijalna usluga laboratorijske dijagnostike na virus SARS-CoV-2 u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske nije moguća za druge kategorije stanovništva niti u druge svrhe.

Da bi osoba mogla obaviti testiranje na virus SARS-CoV-2 radi odlaska na rad/školovanje u inostranstvo, može lično podnijeti zahtjev u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, prijaviti se za testiranje preko poslodavca ili preko Privredne komore Republike Srpske.

  1. U slučaju da se osoba za testiranje prijavljuje lično u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, potrebno je javiti se u Službu za mikrobiologiju Instituta za javno zdravstvo, na broj telefona 051/491-643 ili 051/491 638, radi zakazivanja termina za predaju zahtjeva i uzimanje uzorka. Prilikom predaje zahtjeva za testiranje, potrebno je priložiti izjavu/zahtjev da se testiranje traži radi povratka/odlaska na posao/školovanje u inostranstvo, i da se neće koristiti u druge svrhe. Primjer izjave/zahtjeva se nalazi u prilogu ovog protokola.
  2. U slučaju prijave za testiranje preko Privredne komore Republike Srpske ili poslodavca, potrebno je da se osoba koja zahtjeva testiranje pravovremeno javi Privrednoj komori/poslodavcu, kako bi spisak osoba koje treba testirati mogao biti dostavljen Institutu najmanje sedam dana prije datuma kada je potrebno da imaju nalaz.

Zahtjev za testiranje na prisustvo korona virus radi regulisanja studiranja u inostranstvu možete preuzeti na sledećem linku:  https://phi.rs.ba/index.php?view=clanak&id=968

Zahtjev za testiranje na prisustvo korona virus radi regulisanja radnog odnosa u inostranstvu možete preuzeti na sledećem linku:  https://phi.rs.ba/index.php?view=clanak&id=967

Uzorak za testiranje na virus SARS-CoV-2 (bris nosa) se uzima u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci ili u Regionalnim centrima Instituta (Doboj, Zvornik, istočno Sarajevo, Foča i Trebinje). Pored uzimanja uzorka, obavezno se popunjavaju i zahtjev i obrazac za laboratorijsko testiranje. Testiranje se radi u laboratoriji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci. Koristi se RT PCR metoda, kojom se detektuje nukleinska kiselina (RNK) virusa u brisu nosa. Nalaz se može podići lično u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske ili može biti dostavljen na e-mail adresu.

Cijena navedene usluge laboratorijske dijagnostike na virus SARS-CoV-2 na zahtjev osobe koja radi/školuje se u inostranstvu je definisana cjenovnikom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske I iznosi 200,00 KM. Na testiranje je potrebno donijeti dokaz o izvršenoj uplati koja se može izvršiti na na žiro račun Instituta koji se vodi kod NLB Banke broj: 562-10080000177-30 ili gotovinskom uplatom u Institutu.

Print Friendly

Leave a Reply