Trebinje: Predstavljene linije Garantnog fonda

image-0.02.01.d7358a0cda73fe215cc797bb64c87ceceb4e3b3e82cf0311f8387c7d45ff8dc5-VU Trebinju je danas predstavljeno šest garantno– kreditnih linija – za „start ap“, za poljoprivredna gazdinstva, za poljoprivredu, za preduzetnike, za privredna društva, te za podršku izvozu.
Kreditne linije prezentovane su na okruglom stolu o temi „Podrška Garantnog fonda Republike Srpske razvoju preduzetništva na području koje pokriva Područna privredna komora Trebinje“, koji su organizovali Garantni fond i Područna privredna komora.
Predstavnici Garantnog fonda prezentovali su garantno–kreditnu liniju „start ap“ namijenjenu preduzetnicima i pravnim licima koja obavljaju registrovanu djelatnost s ciljem sticanja dobiti u periodu ne dužem od 18 mjeseci, sa periodom otplate do sedam godina, iznosom garancije do 50.000 KM i grejs periodom do 12 mjeseci.
Garantno-kreditna linija za poljoprivredna gazdinstva namijenjena je licima koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kod Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, sa periodom otplate do 10 godina, iznosom garancije do 50.000 KM i grejs periodom do tri godine.
Garantno-kreditna linija za poljoprivredu namijenjena je pravnim licima koja se bave proizvodnjom i preradom u poljoprivredi ili ribarstvu sa periodom otplate do 15 godina za osnovna ili osnovna i obrtna sredstva i do pet godina samo za obrtna sredstva.
Iznos garancije je do 1.500.000 KM za osnovna i obrtna sredstva i do 300.000 KM samo za obrtna sredstva i grejs periodom do 36 mjeseci za osnovna ili osnovna i obrtna sredstva i do 12 mjeseci samo za obrtna sredstva.
Garantno-kreditna linija za preduzetnike namijenjena je preduzetnicima koji obavljaju registrovanu djelatnost s ciljem sticanja dobiti sa periodom otplate do 15 godina za osnovna ili osnovna i obrtna sredstva i do pet godina samo za obrtna sredstva.
Iznos garancije je do 300.000 KM za osnovna i obrtna sredstva i do 100.000 KM samo za obrtna sredstva, sa grejs periodom do 24 mjeseca za osnovna ili obrtna sredstva i do 12 mjeseci samo za obrtna sredstva.
Garantno-kreditna linija za privredna društva namijenjena je za pravna lica koja obavljaju registrovanu djelatnost s ciljem sticanja dobiti sa rokom otplate do 15 godina za osnovna ili osnovna i obrtna sredstva i do pet godina samo za obrtna sredstva.
Iznos garancije je do 1.500.000 KM za osnovna i obrtna sredstva i 300.00 KM samo za obrtna sredstva i grejs periodom do 24 mjeseci za osnovna ili osnovna i obrtna sredstva i do 12 mjeseci samo za obrtna sredstva.
Garantno-kreditna linija za podršku izvozu odnosi se na pravna lica koja obavljaju izvoz sa rokom otplate do dvije godine samo za obrtna sredstva i do godine za kredite za pripremu izvoza, sa iznosom garancije do 300.000 KM samo za obrtna sredstva i grejs periodom do 12 mjeseci samo za obrtna sredstva i do 12 mjeseci za pripremu izvoza.
Okruglom stolu prisustvovalo je više od 10 predstavnika privrednih društava sa regije koju pokriva Područna privredna komora Trebinje.

Print Friendly

Leave a Reply