Tržište sa Italijom se sporo otvara, narudžbe skromne

Privrednici iz Srpske čije je poslovanje usko vezano za Italiju trpe velike posljedice pandemije virusa korona, što potvrđuje i podatak da je plasman robe na tamošnje tržište u prvom kvartalu manji za 82 miliona maraka u odnosu na isti period lani, a iako se tržište počelo polako otvarati, narudžbe su i dalje skromne.
U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je april u svim oblastima prerađivačke industrije bio najteži mjesec.- Obim spoljnotrgovinske razmjene sa Italijom u prvom kvartalu iznosio je 319 miliona maraka, što je za oko 82 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine – rekao je za “Glas Srpske” sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik, koji je o poslovanju sa Italijom i uticaju virusa korona na firme u Srpskoj juče govorio na onlajn konferenciji koju je organizovala Ambasada Italije u BiH. Šinik pojašnjava da je plasman robe na italijansko tržište u prva četiri mjeseca pao za 61 milion maraka, dok je uvoz smanjen za oko 20 miliona KM. Dodao je da su na Italiju najviše naslonjene firme i sektora tekstila i obuće, te drvoprerade.- Analize su pokazale da skoro polovina radnika u tim preduzećima u proteklom periodu nije bila angažovana, te će na kraju godine prihod preduzeća biti značajno umanjen – rekao je Šinik dodavši da su u jeku pandemije na površinu isplivali svi problemi sa kojima su se te firme suočavale, od raznih opterećenja na rad do povećanja cijena energije i nedostatka kvalifikovane radne snage.

Među firmama kojima je korona pomrsila račune je i “Dubikoton” iz Kozarske Dubice koji je u proteklom periodu opstao zahvaljujući narudžbama s kraja prošle godine.

– Tržište se polako budi, narudžbe stižu, ali su one jako skromne. Naše poslovanje u idućem periodu zavisiće od toga kojom brzinom će se evropska privreda vraćati u normalu – rekao je direktor “Dubikotona” Dragan Vidović.

Problemi nisu zaobišli ni Fabriku obuće “Veneto šuz” iz Dervente koja je tek prije dva dana počela da radi punim kapacitetom.

– Od 10. aprila do 10. maja nismo radili, s tim što smo sve do prije dva dana radili značajno smanjenim kapacitetom. Bez posla je ostalo samo nekoliko radnika koji su bili angažovani na određeno vrijeme, ali i njih planiramo vratiti čim se situacija stabilizuje – rekla je direktorica te firme Snježana Jovičić.

Prema podacima Ambasade Italije, u italijanskim preduzećima i firmama sa italijanskim učešćem u BiH zaposleno je oko 12.000 radnika, a te firme ostvaruju spoljnotrgovinsku razmjenu od oko dvije milijarde maraka godišnje. Na onlajn konferenciji istaknuto je da čak 84,7 odsto preduzeća očekuje pad prihoda od 20 odsto u ovoj godini zbog posljedica virusa korona.

Radna snaga

Dragan Vidović kaže da je pojavom virusa korona samo produbljena kriza u kojoj su preduzeća poslovala posljednje dvije godine.

– Odliv radne snage sve nas je stavio na muke i taj problem nastojali smo prevazići podizanjem ličnih dohodaka naših radnika. Nedostatak radnika je gorući problem koji će sigurno ponovo doći do izražaja kada EU ponovo otvori granice – rekao je Vidović.

Izvor: Glas Srpske

Print Friendly

Leave a Reply