U novi proizvodni pogon “PMP Jelšingrada” uloženo 10 miliona KM

127211Predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, prisustvovao je u subotu otvaranju novog proizvodnog pogona fabrike „PMP Jelšingrad-fabrika mašina“, u koji je uloženo 10 miliona KM.
Vlasnik preduzeća Luiđi Poco naveo je da ova kompanija ima fabrike u cijelom svijetu, da proizvode reduktore za razne mašine, a da jedino u fabrici u Gradišci proizvode zavarene čelične konstrukcije.
On je rekao da je tokom privatizacije 2006. godine u Fabriku „PMP Jelšingrad“ u Gradišci uloženo 10 miliona KM, koliko je uloženo i u novi proizvodni pogon.
Poco je naglasio da je bila dobra odluka ulagati u Gradišci, jer postoje dobri radnici i agilna lokalna uprava, niži porezi i cijena energije.
Istakao je da imaju mnogo kupaca koji traže proizvode iz Gradiške i da je otvaranje novog pogona značajno jer će omogućiti da se u naredne tri godine udvostruči godišnja proizvodnja, koja iznosi 20 miliona KM.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je, takođe, prisustvovao svečanosti otvaranja, istakao je značaj ovog preduzeća za Gradišku jer će omogućiti otvaranje stotinu novih radnih mjesta.
Dodik je zahvalio italijanskim vlasnicima koji otvaranjem novog pogona ulažu u Republiku Srpsku.
Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić naveo je da je kompanija „PMP“ 2006. godine privatizovala firmu „Jelšingrad“, koja je tada bila u stečaju i imala 50 radnika, podigla proizvodnju i zaposlila 200 radnika.
Adžić je naglasio da je izgradnja novog proizvodnog pogona preduzeća „PMP Jelšingrad“ bila moguća jer su sarađivale dvije ozbiljne strane, ozbiljan investitor kompanija „PMP“ i odgovorna lokalna uprava u Gradišci.
„Uspjeli smo da u roku od četiri dana izdamo lokacijske uslove, a u roku od pet dana i građevinsku dozvolu za izgradnju proizvodne hale. Predstavnici italijanske kompanije nisu mogli da vjeruju da je to moguće napraviti u Gradišci i Republici Srpskoj“, istakao je Adžić.
Firma „PMP Jelšingrad-fabrika mašina“ Gradiška trenutno ima 200 radnika.
Plan je da u novom proizvodnom pogonu bude zaposleno još 100, a postoji projekat za igradnju još jedne proizvodne hale gdje bi bilo zaposleno još 100 radnika.

Print Friendly

Leave a Reply