U Republici Srpskoj 30 odsto firmi u rukama žena

Zensko preduzetnistvo BeogradŽensko preduzetništvo u Republici Srpskoj shvaćeno je kao veoma važno za ukupan ekonomski razvoj i danas je u Srpskoj oko 30 odsto privrednih subjekata u vlasništvu žena, izjavio je danas u Beogradu ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.
„Preduzetnice stvaraju nove poslove ne samo za sebe već i za druge i omogućavaju drugačija rješenja u menadžmentu, organizaciji i rješavanju problema, kao i iskorištavanju preduzetničkih mogućnosti“, rekao je Klokić na otvaranju regionalne konferenciju o ženskom preduzetništvu Srpske i Srbije.
On je naveo da oko 40 odsto ukupno zaposlenih u Republici Srpskoj čine žene, a da statistike pokazuju da je najveći broj ženskih preduzeća usmjeren ka lokalnom tržištu, a samo 25 odsto njih orijentisano je na proizvodnju i izvoz.
Klokić je istakao da je zato radi jačanja ženskog preduzetništva veoma važno umrežavanje i povezivanje preduzetnica sa drugim asocijacijama ne samo u zemlji, već i u regionu i inostranstvu.
On je rekao da je u Republici Srpskoj u posljednjih nekoliko godina preduzetništvo žena prepoznato kao veoma značajan faktor, što je osnovni razlog za osnivanje Savjeta za žensko preduzetništvo u okviru Privredne komore Republike Srpske 2010. godine.
„Vlada Republike Srpske prepoznala je značaj ženskog preduzetništva i uložila napore da poboljša uslove i stvori bolji ambijent za podsticanje ženskog preduzetništva, pa je stoga u februaru ove godine usvojen Nacrt strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća, u kojoj je posebno poglavlje posvećeno razvoju ženskog preduzetništva“, rekao je Klokić.
On je izrazio uvjerenje da će Vlada dijalogom sa ženama preduzetnicima unaprijediti tu strategiju i poboljšati njihov položaj.
„Od šest saradnika u mom kabinetu četiri su žene i smatram da su daleko odaniji i bolji saradnici nego što su to kolege muškarci, tako da želim da sva iskustva koje žene imaju prenesete drugima i da ovakve konferencije budu podstrek za bolje i jače žensko preduzetništvo“, rekao je Klokić.
Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla je da su žene veliki privredni potencijal Srbije i istakla da je 2016. godina preduzetništva u Srbiji za šta su predviđeni konkretni projekti.
„Već dve godine Vlada Srbije radi na rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena. U Srbiji ima 51,6 odsto žena, odnosno više ih je od muškaraca. Ali, za više od 20 odsto su manje zaposlene, a trećina ih je manje plaćena od muškaraca“, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je naglasila da je Vlada Srbije za godinu preduzetništva izdvojila 16 milijardi dinara /130 miliona evra/, od čega je veliki dio namijenjen ženskom preduzetništvu.
Ministar privrede Srbije Željko Sertić najavio je da će 20. aprila početi realizacija velikog programa „start apova“ za podršku onima koji nemaju osnovanu firmu, ali imaju ideje, kao i onima koji su osnovali kompanije i djeluju dvije godine.
On je istakao da je za Vladu Srbije razvoj ženskog preduzetništva veoma važan jer je to put ka modernizaciji društva.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply