U Srpskoj pad proizvodnje i prodaje drvnih sortimenta

U Republici Srpskoj u prošloj godini proizvedeno je oko 1,93 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 4,1 odsto nego u 2018. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najzastupljeniji sortiment bili su trupci, kojih je proizvedeno 607.803 metara kubnih od četinarskog i 355.214 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Među proizvedenim sortimentima su, između ostalog, i 627.509 metara kubnih ogrevnog drveta od lišćara, 189.499 metara kubnih prostornog drveta četinara pogodnog za celulozu, hemijsku preradu.

U Srpskoj je u prošloj godini prodato oko 1,9 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 5,2 odsto nego u 2018. godini.

U prošloj godini u prodaji su bili najzastupljeniji trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da nakon lošijeg rezultata proizvodnje u prvom djelu prošle godine, u drugom dijelu godine nije se uspio ostvariti proizvodni nivo iz 2018. godine.

„Vidljivo je da je u decembru prošle godine bila znatno bolja proizvodnja nego u decembru 2018. godine, što je ublažilo podbačaje koji su bili evidentni u proizvodnji tokom čitave prošle godine“, naveo je Šinik.

On je izrazio i uvjerenje da, s obzirom na povoljne uslove za rad početkom ove godine, ne bi trebalo da se ponovi loš rezultat iz prošle godine, odnosno da bi povoljni vremenski uslovi za rad mogli obezbijediti da se proizvodnja odvija u planiranoj dinamici

Print Friendly

Leave a Reply