U SUSRET BFC SEE KONFERENCIJI: Opštine i gradovi pružili različite pogodnosti investitorima

Učešćem u regionalnom programu sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE, jedinice lokalne samouprave investitorima su pružile različite pogodnosti pri investiranju, što značajno olakšava ulaganje i početak uspješnog poslovanja.

Među tim pogodnostima su i jasne i transparetne procedure kad je u pitanju rad sa investitorima, efikasan sistem za izdavanje građevinskih dozvola, obezbjeđena radna snaga i olakšica za investicije u smislu smanjenja naknada i taksi, podrška razvoju preduzetništva, kao i postojanje planskih dokumenata, poput strategije lokalnog razvoja i plana infrastrukturnog razvoja.

Za poslovne subjekte i preduzetnike sa područja grada Banja Luka od posebnog su značaja mjere za podsticanje privrednog razvoja i zapošljavanja, koje Grad realizuje putem javnih poziva, a finansira sredstvima obezbjeđenim u budžetu.

– Programom dodjele subvencija poslovnim subjektima u periodu krize u Gradu Banja Luka za 2021. godinu obezbjeđena su podsticajna sredstva,  namijenjena ublažavanju posljedica izazvanih virusom korona (covid-19) i obuhvatala su: subvencije poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva, subvencije nakanade za zauzimanje javne površine, subvencije komunalne takse za isticanje poslovnog imena, subvencije za samozapošljavanje i subvencije za podršku starim zanatima u doba krize. Realizacijom ovog Programa podržana su 163 poslovna subjekta u ukupnom iznosu od 656.879,40 KM – naveo je gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković.

Pored toga, kako je rekao, putem Centra za razvoj poljoprivrede i sela obezbjeđena je podrška  razvoju poljoprivrede u 2021. godini u ukupnom iznosu od 1.200.000 KM kroz subvencije za privođenje zemljišta kulturi na osnovu prikupljenih sredstava od naknada za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredno i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i realizaciju projekata u oblasti poljoprivrede.

– Realizacijom subvencije za privođenje zemljišta kulturi u 2020. godini podržano je 105 kandidata u ukupnom iznosu od 229.571,90 KM, dok je za razvoj poljoprivrede i realizaciju projekata u oblasti poljoprivrede u 2020. godini ukupan iznos realizovanih podsticajnih sredstava iznosio 895.488,22 KM,  pri čemu je odobreno ukupno 1402 zahtjeva – istakao je Stanivuković.

Prema riječima gradonačelnika Gradiške, stvaranje kvalitetnih preduslova za investiranje od strane ovog grada ogleda se i kroz kontinuirano ulaganje u infrastrukturno opremanje cijele teritorije grada Gradiška, kao i privredne zone Nova Topola, koja predstavlja jednu od najbolje opremljenih poslovnih zona u Republici Srpskoj i BiH.

– Opremanje navedene Zone, koja se prostire na 135 ha, Grad Gradiška  je uložio oko 11 miliona KM, zahvaljujući čemu supotencijalnim investitorima osigurane potpuno uređene građevinske parcele na kojima je obezbijeđena putna, elektro, telekomunikaciona, vodovodna i kanalizaciona mreža. Isto tako, za potrebe obezbijeđenja zaštite životne sredine u zoni je izgrađen i prečistač otpadnih voda – kazao je Adžić.

On je dodao da je u cilju stvaranja što boljeg ambijenta za privlačenje potencijalnih i zadržavanje postojećih investitora, Grad Gradiška tokom 2017. godine izvršio smanjenje komunalnih i administrativnih takse do 40% te na taj način svake godine gradiškoj privredi ostaje oko 200.000 KM.

– Bitno je napomenuti da se među najznačajnijim aktivnostima koja su predmet pažnje lokalne zajednice nalaze pitanja vezana za obrazovanje i zapošljavanje. Gradska uprava ulaže konstantne napore da se obrazovni procesi maksimalno usklade sa potrebama privrede, a sve u cilju smanjenja nezaposlenosti, zadržavanja radne snage, rasta produktivnosti, koji trebaju obezbijediti poboljšanja društveno-ekonomskog razvoja Gradiške u cjelini – istakao je Adžić i napomenuo da je u narednom periodu neophodno nastaviti sa svim aktivnostima koji će omogućiti intenzivniji privredni rast i razvoj, otvaranje novih, bolje plaćenih radnih mjesta, privlačenje kako stranih, tako i domaćih investitora, koji će sa sobom donijeti nove savremene tehnologije, a što će uticati na poboljšanje produktivnosti i konkurentnosti gradiške privrede, a što će doprinijeti ukupnom razvoju Republike Srpske.

I Grad Bijeljina u kontinuitetu ulaže u unapređenje infrastrukture i tako stvara preduslove za uspješnije poslovanje postojećih privrednika i privlačenje novih investitora, sve na osnovu dugoročne konepcije određene Strategijom razvoja od 2014. do 2023. godine.

Nedavno je Grad Bijeljina otvorio i Inovacioni centar za održivi razvoj, kao kao odgovor na zahtjeve privrede i mladih ljudi koji imaju kvalitetne i inovativne poslovne ideje, s ciljem da lokalna privreda bude konkurentnija na tržištu.

Kako su rekli u Gradskoj upravi Bijeljine, u cilju podrške poslovnoj zajednici i ublažavanju posljedica pandemije korone, ovaj grad u prethodnoj godini iz budžeta izdvojio je 200.000 KM pomoći preduzetnicima, a već tri godine uzastopno povećavaju se izdvajanja za podršku privredi i poljoprivredi, kroz podsticaje i projekte kojim se podržava osnivanje preduzeća, zapošljavanje nove radne snage ili inovativna poslovna rješenja.

Podsjećamo, Privredna komora RS u saradnji sa  NALED-om (Nacionalnom agencijom za lokalno- ekonomski razvoj) i BFC SEE (Business Friendly Certification) mrežom već sedam godina provodi Program sertifikacije jednica lokalne samouprave za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi. BFC SEE mreža je uspješan primjer regionalne saradnje institucija ni privrede koja je do u saradnji sa donatorima realizovala projekte u vrijednosti od pet miliona evra.

BFC SEE je regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava koji se provodi u Republici Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Ova program je u kratkom roku postao pečat kvaliteta i široko priznat pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime u jugoistočnoj Evropi. Zato je i  Fajnenšal Times  uvrstio gotovo 40% sertifikovanih opština i gradova na listu najboljih investicionih destinacija u Evropi.

Do sada je na regionalnom nivou sertifikano više od  60 jedinica lokalne samouprave a u Republici Srpskoj 12 (Banja Luka, Bijeljina, Prijedor, Gradiška, Doboj, Teslić, Laktaši, Novi Grad, Brod, Prnjavor, Kotor Varoš i Zvornik).Trenutno su u procesu Trebinje, Modriča, Srbac i Stanari.

Sertifikacija  gradova i opština podrazumjeva ispunjavanje, veoma zahtjevnih, 10 kriterija i više od 76 podkriterija za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima.

O svim ovim temama biće riječi i na velikoj konferenciji, koju Privredna komora Republike Srpske organizuje 10. juna na Jahorini.

Print Friendly

Leave a Reply