IT CENTAR PRIVREDNE KOMORE REPUBLIKE SRPSKE

IT centar PKRS je nastao kao potreba da sve stručne službe u Privrednoj komori RS i ostalim područnim privrednim komorama imaju informatičku podrškcentarau u radu. Danas je IT Centar jedan od najznačajnijih IT u Republici Srpskoj koji pruža podršku za cijeli komorski sistem – PKRS i 5 područnih privrednih komora RS kao i drugim institucijama koje imaju protokol za saradnju sa PKRS korišćenjem pRegis-a.

Slobodan i Milan

Slobodan M. Dragićević i Milan Banjac

Primarni zadatak se sastojao u obezbjeđivanju kvalitetne i neophodne informatičke opreme – PC, štampači i druga oprema a od 2004. godine u PKRS i PPK Banja Luka formiranja je LAN mreža i uspostavljena prva softverska aplikacija sa bazom podataka iz područja regije Banja Luka.

Realna ulaganja u IT sektoru su pravilno i precizno definisana tako da je nabavka opreme činjena uz potpuni inženjerski pristup i isključivo planskim i programskim načinom nabavke. Primijenjeni su i standardi kvaliteta ISO jer je PKRS sertifikovana još od decenbra 2005. godine. Sva oprema je i u skladu sa korisničkim vještinama ali je dio opreme nabavljen kako bismo inicirali elektronsku razmjenu informacija među korisnicima i privrednim društvima.

Navedeni softver je instaliran i u ostale područne PK ali je tadašnji nivo razvoja telekomunikacija i opreme za povezivanje bio na znatno nižem nivou što je onemogućilo replikacije baza podataka i bilo koju vrstu on-line podrške i zbog malog stepena korišćenja kompjutera u poslovnoj korespodenciji.

Usluge Informacionog Centra Privredne komore RS za članice komore su bile realizovane na različite načine ali su značajne i aktivnosti IT Centra na realizaciji niza seminara, stručnih rasprava i diskusija na aktuelne teme iz IT oblasti kao što su: RS Roadshow 2006 sa Micriosoftom BiH, Uvođenje digitalne terestrijalne televizije u BiH uz učešće eminentnih stručnjaka, javne rasprave u okviru realizacije projekata EUROM, NET, EURAXESS, WeB, SEECINet, IFC, Interoperabilnost u BiH i niza drugih.

Značajno je da je uvođenje sistema kvaliteta ISO 9001 u komorskom sistemu u potpunosti tehnički završeno u IT Centru uz davanje podrške za organizaciju internih i eksternih audita kao i formiranje posebne WEB stranice sa svim procedurama, dokumentima i ciljevima koja je u internoj upotrebi za cijeli komorski sistem.

IT centar tj. Slobodan Dragičević i nekadašnji novinar Dara Crnić Babić su pokrenuli izdavanje prvo BILTENA (štampana tri Biltena) pa onda i časopisa PKRS „Privredne informacije“.

Za potrebe stručnih službi je pripremljeno niz aplikacija i baza podataka, obrađen veliki broj zahtjeva za unutrašnje i vanjske zahtjeve. Obučavali smo sve zaposlene za korišćenje pRegisa, WEB Site-a i drugih internih izdanja softvera.

Neke od najbitnijih obaveza su pobrojane ispod:

PRIVREDNI REGISTAR RS

pRegisPo Zakonu o PKRS Privredna komora RS je jedina ovlašćena institucija koja vodi „Privredni registar RS“ privrednih društava i preduzetnika u RS. Ovo je baza podataka koja je nastala tako što je PKRS prikupljala i ažurirala podatkeo privrednim društvima i želja je da se koriste elektronski servisi između institucija u RS za razmjenu podataka. Ovo dovodi do standardizacije podataka između institucija i pojednostavljenja i onemogućavanja birokratskog odnosa prema privrednim društvima koji stvaraju ekonomsku sliku RS.

Registar je zaštićen i sa skraćenim je imenom pRegis®. Dijelovi pRegis-a koji su dostupni trećim licima su na WEB portalu www.business-rs.ba Postojanje pRegisa daje mogućnost da PKRS bude davalac i usluge Sertifikata za digitalni potpis i digitalni dokument. Danas je ta aplikacija instalirana u 15 institucija i opština u RS.

Na inicijativu IT Centra formiran je koordinacioni odbor pri Agenciji za informaciono društvo RS koje okuplja direktore/načelnike IT Centara institucija koji trebaju da rade svaka 3 mjeseca na povezivanju, standardizaciji i drugim aktuelnim pitanjima.

POSLOVNI REGISTAR PRIVREDNE KOMORE RS (www.business-rs.ba) 

Poslovni registar RS je unapređenje Privrednog registra RS – pRegis® koji stručne službe PKRS i područne privredne komore u RS u svom radu koriste od 2009 godine. U ovom projektu učestvuju kao korisnici najznačajnije institucije RS kao i sve stručne službe u odjeljenjima za privredna odjeljenja Gradova u RS.

Tehnički Poslovni registar raspolaže sa dvije odvojene baze koje su u posebnoj softverskoj aplikaciji sinhronizovane tako da korisnici ovog sistema jednostavno koriste pretraživanje podataka iz ovih baza. Softverska aplikacija ima višedimenzionalnost koja omogućava povezivanje sistema pRegis, posebno kreiranih meta podataka sa krajnje jednostavnim korisničkim interfejsom. Korišćenje i pretraga registra je besplatna za sve korisnike putem WEB-a.

Aplikacija je prilagođena korišćenju pomoću desktop računara, laptopa, tablet računara ili smart phone-a!

U okviru prošlogodišnje realizacije redizajna WEB portala PKRS i definisanja dodatnih domena za posebne potrebe realizacije, primjene i revizije sistema kvaliteta QM realizovan je projekat Poslovnog registra RS na posebnom domenu www.business-rs.ba a što je realizacija ranije najavljenih aktivnosti. Ovaj podsistem ima posebno značenje jer smo podijelili sva granska udruženja na sektore i za njih ažurirali posebno podatke o krajnjim proizvodima i uslugama koje naša privredna društva mogu da ponude poslovnim partnerima u našoj zemlji i u inostranstvu. Naime, problem generisanja informacije o tome šta tačno proizvode privredna društva leži u nedostacima preciznijeg opisivanja osnovne djelatnosti putem standardizovane šeme njegovog opisa i šifre!

Sa WEB portala PKRS www.komoraras.ba ili putem domena www.business-rs.ba učitavate početnu stranicu. Na osnovu prikazanih printscreen-ova korišćenje Poslovnog registra je krajnje jednostavno jer postoji jedno mjesto gdje za početak ukucavanja (minimalno 4 znaka) dobijate pregled željenih podataka prema nazivu preduzeća, prema šifri ili opisu djelatnosti ili tačnom nazivu proizvoda ili usluge.

Poslije možete pretragu i filtrirati na osnovu sektora – izbor naziva ili klikom na sliku, opštine i tako višestrukim parametarskim izborom birati preciznije podatke.

IT centar Privredne komore RS je izradio i Android aplikaciju koju možete preuzeti putem naše stranice www.komorars.ba  ili preko Google trgovine – Google play, ukucajte naziv „Privredna komora RS“ i u okviru menija pronaći Poslovni registar te vršiti pretragu a željeno privredno društvo odmah kontaktirati putem telefona, poslati e-mail ili posjetiti njihovu internet stranicu! Preporučujemo ovu aplikaciju da imate i za druge potrebe jer su tu i informacije bitne za vaše poslovanje.

Naši korisnici su zadovoljni našim rešenjima jer smo pomjerili granice primjene novih tehnologija pa vas pozivamo da i sami budete dio familije uspješnih korisnika komorskih aplikacija. Za sve dodatno na raspolaganju Vam stoji IT Centar i Udruženje za ICT u Privrednoj komori Republike Srpske: slobodand@komorars.ba , 051/222 980.

Ilustracija1Ilustracija 1 Korisnički interfejs

Ilustracija2Ilustracija 2 Sektori

Ilustracija3Ilustracija 3 Rezultat pretrage

Ilustracija4Ilustracija 4 Android aplikacija PKRS

Slobodan M. Dragićević

Sekretar

Udruženje za ICT tehnologije

Đure Daničića 1/2, 78000 Banja Luka

+387 51 222 980

+387 51 215 565

Milan Banjac

+387 51 222 987

+387 51 215 565

Recent Posts / View All Posts

naslovnaICT

Održana je 3. Skupština granskog udruženja za ICT

| Aktuelnosti, ICT, IT Centar, slide, Zanimljivosti IKT | No Comments

Dana 02.07.2020. godine u 11.00h je počela sjednica Skupštine granskog udruženja za ICT u Privrednoj komori Republike Srpske. Ovo je 15. po redu osnovano gransko udruženje koje je 28.05.2020. godine obilježilo 6 godina uspješnog rada.

Print Friendly
DarkoSpasojevic_

M&I Systems d.o.o. Banja Luka: Pametnim planiranjem do fabrike bez papira

| IT Centar, Zanimljivosti IKT | No Comments

Preko 99 posto kompanija u Europi uključujući i autoindustriju za napredno planiranje koriste Excel. Međutim Excel nije uvijek pravo rješenje, kazao je Darko Spasojević iz M&I Systems, Banja Luka BiH…

Print Friendly

Nacrt Strategije elektronske uprave Vlade RS za period 2019. – 2022. godine

| Aktuelnosti, Zanimljivosti IKT | No Comments

Vlada RS usvojila je 22.08.2019. godine „Nacrt strategije razvoja elektronske uprave u Republici Srpskoj za period 2019-2022 godine“. Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Srđan Rajčević,…

Print Friendly
Prezentacija, Slobodan M. Dragičević

Digitalizacija: Inovativna poslovna rješenja bazirana na digitalnim tehnologijama u MSP u BiH

| ICT, IT Centar, Zanimljivosti IKT | No Comments

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa planiranim aktivnostima projekta, te primjerima digitalnih rješenja iz BH poslovne prakse.

Primarni cilj projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH, koji se u ovoj fazi provodi od marta 2019. do septembra 2021. godine, je da obezbjedi podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH da unaprijede svoje inovacione kapacitete putem korištenja digitalnih tehnologija, a kroz aktivnosti koje će u MSP unaprijediti razumjevanje prilika koje proizilaze iz poslovnih inovacija baziranih na digitalnim rješenjima, unaprijediti raspoloživost odgovarajuće podrške za preduzeća u ovoj oblasti, te ojačati saradnju MSP sa donosiocima relevantnih politika, predstavnicima javnog sektora i naučno-istraživačkih institucija.

Print Friendly
Print Friendly