Osnovni cilj Udruženja je zastupanje i promocija zajedničkih interesa struke pred državnim i drugim tijelima, razvoj i unapređenja djelatnosti trgovine, turizma i ugostiteljstva. Aktivnosti Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva usmjerene su na ostvarivanje ciljeva koji će zadovoljiti članice i pružiti im još kvalitetniju i bržu uslugu

Zadaci Udruženja:

 1. Analiziranje razvijenosti, organizovanosti i rezultata poslovanja u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva uz predlaganje mjera za poboljšanje istog,
 2. Praćenje zakonske regulative s područja trgovine, turizma i ugostiteljstva, te davanje prijedloga, mišljenja i preporuka u vezi izmjena i dopuna postojećih propisa, kao i donošenje novih propisa na nivou RS, kao i učestvovanje u procesu harmonizacije pravne regulative na nivou BiH,
 3. U skladu sa programskim ciljevima i zadacima Komore saradnja sa Vladom i resornim ministarstvom, naučnim institucijama, Udruženjem poslodavaca, Sindikatom i sl. institucijama u stvaranju povoljnije privredne klime, aktivno učešće u socijalnom dijalogu,
 4. U skladu sa opredelenjima trgovine na području Republike Srpske pokrenuti inicijativu za izradu strategije razvoja trgovine, turizma i ugostiteljstva u Republici Srpskoj,
 5. Saradnja sa evropskim institucijama i komorama u domenu edukacije članica za proces stabilizacije i pridruživanja EU, kao i učešća u zajedničkim projektima i izlaska na ino tržište,
 6. Prikupljanje, obrada različitih podataka za potrebe naših članica,
 7. Istraživanje tržišta i podsticanje domaćih preduzeća na traženje novih tržišta,
 8. U skladu sa programskim radom Komore organizovati nastup članica iz ovih oblasti na domaćim i inostranim sajmovima,
 9. Organizacija seminara i ostalih stručnih skupova iz djelanosti vezanih za rad preduzeća iz ovog Udruženja, posebno iz oblasti koje su aktuelne, kao što je:
 • uvođenje PDV-a i praktični primjeri iz okruženja,
 • kvalitet i standardi,
 • zaštita potrošača,
 • praćenje carinskih propisa
 • promocija međunarodne trgovine, itd.
 1. Izrada brošura i ostalih informativnih materijala sa osnovnim podacima o članicama, poseban akcenat dati predstavljanju turističke ponude Republike Srpske
 2. Saradnja sa sličnim udruženjima u komorama BiH i okruženju.

Udruženje ostvaruje svoje zadatke, utvrđene Statutom Privredne komore Republike Srpske i Pravilnikom o organizaciji i radu Udruženja neposredno i preko svojih predstavnika u organima i tijelima Udruženja, odnosno  Komore. Organi Udruženja su: Skupština i Izvršni odbor.

Skupština Udruženja je organ upravljanja Udruženja i broji 51 člana sa područja cijele Republike Srpske, odnosno iz sektora trgovine 35, a iz turizma i ugostiteljstva 16 članova. Predsjednik Skupštine Udruženja je Dragan Bogdanić (ZTC „Banja Vrućica“ A.D. Teslić).Izvršni odbor Udruženja razmatra  pitanja od značaja za unapređivanje rada i poslovanja  članica i broji 16 članova. Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja  Strahinja Šunjka (Dubički robni magazin, Kozarska Dubica).

Aktuelnosti i najave

Recent Posts / View All Posts

turizm

Turistički vaučeri sačuvali sezonu

| Novosti iz Komore, slide, Turizam i ugostiteljstvo | No Comments

„S tim u vezi, Privredna komora Srpske je tu da pomogne razvoj ove grane, tako što će poljoprivredne proizvođače animirati da svoja gazdinstva stave u svrhu razvoja turizma, a na osnovu iskustava iz okruženja“, navela je Šobotova.

Print Friendly
ugostiteljstvo

Štab za vanredne sitaucije prihvatio zahtjev privrednika: Broj lica u objektu zavisiće od površine prostora

| Novosti iz Komore, slide, Turizam i ugostiteljstvo | No Comments

Definisano je i da su subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave dužni organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane Instituta, sa posebnim pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.

Print Friendly
119636546_3488673371359938_8888900985033975970_o

Edukacijom turističkih radnika doprinijeti razvoju turizma

| Novosti iz Komore, slide, Turizam i ugostiteljstvo | No Comments

– Neophodan nam je nastavak edukacije turističkih radnika i podizanja nivoa saradnje između hotelijera i turističkih agencija i organizacija, da bi turistička ponuda bila kompletnija i da bi resursi bili korišćeni u punom kapacitetu – rekao je Račić novinarima.

Print Friendly
vaucer

Izmjene u korištenju turističkih vaučera

| Novosti iz Komore, slide, Turizam i ugostiteljstvo | No Comments

Izmjenom uredbe jedan korisnik može da iskoristi turistički vaučer za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od dva noćenja zaredom, dok dva korisnika mogu iskoristiti turističke vaučere za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od tri noćenja zaredom.

Print Friendly
sarajevoromanija

Predstavljen projekat „Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji“

| Novosti iz Komore, Projekti, slide, Turizam i ugostiteljstvo | No Comments

U Skupštini grada Istočno Sarajevo danas je održana konferencija o projektu „Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji“, koji je usmjeren na kreiranje novog turističkog proizvoda i njegovu internacionalizaciju.

Print Friendly
Turizam RS

Ministasrtvo trgovine i turizma Republike Srpske: Javni konkurs za projekte u turizmu u 2020. godini

| Novosti iz Komore, Projekti, slide, Turizam i ugostiteljstvo | No Comments

Predmet Javnog konkursa je finansiranje projekata u oblasti turizma i ugostiteljstva iz namjenskih sredstava za razvoj turizma u skladu sa budžetom Ministarstva trgovine i turizma za 2020. godinu, na način i u postupku koji je propisan Uredbom o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

Print Friendly
31072020

Ugostitelji traže duže radno vrijeme i dozvolu za više gostiju

| Novosti iz Komore, slide, Turizam i ugostiteljstvo | No Comments

Situacija u hotelijerstvu i turizmu uopšte je bolja u Trebinju, nego li u Banjaluci, ali ni u trebinjskom turizmu situacija nije bi približna onoj koja se u ovoj godini očekivala, zbog čega je potrebno u cijeloj Republici Srpskoj preduzeti adekvatne mjere da se posljedice ublaže.
Ovo je zaključeno danas u Trebinju na sastanku koji je za privredna društva iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva, pružalaca usluga smještaja i posluživanja hrane i pića organizovala Privredna komora RS

Print Friendly
ugostiteljstvo

Inicijativa: Broj prisutnih propisati prema kvadraturi objekta

| Novosti iz Komore, slide, Turizam i ugostiteljstvo | No Comments

Predlažemo da se sigurnost gostiju obezbijedi propisivanjem broja prisutnih prema kvadraturi prostora. Na ovaj način predlažemo da se i u velikim dvoranama ili salama koje imaju uslove za to, omogući održavanje privrednih sastanaka, seminara, konferencija i sl.

Print Friendly
109941859_3345927275634549_6379002482494698001_o

HOTELIJERI: Neophodna pomoć Vlade za nastavak poslovanja i očuvanje radnim mjesta

| Novosti iz Komore, slide, Turizam i ugostiteljstvo | No Comments

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je jedan od zahtjeva da Vlada Srpske u narednim mjesecima prati stanje u ovoj djelatnosti, odnosno zaposlenost i prihode, te da se nastavi paket pomoći i da zaposleni imaju minimalne plate i uplaćene doprinose.

Print Friendly
164231

Poziv građanima da vaučere iskoriste u banjama Srpske

| Novosti iz Komore, slide, Turizam i ugostiteljstvo | No Comments

Radošević je naveo da je prošle sedmice kreiran sajt „Banje Srpske“ na kojem građani mogu da pronađu sve informacije u vezi sa ovim turističkim destinacijama, dok će u digitalnim medijima biti rađena oglasna kampanja za korištenje vaučera.

Print Friendly
Print Friendly