Udruženje društava za osiguranje: Pozitivno poslovali uprkos teškoćama

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske Milomir Durmić rekao je da su osiguravajuća društva u Srpskoj pozitivno poslovala u ovoj godini iako je bila prilično turbulentna kada je riječ o ovoj oblasti.
„Na polugodištu je bilo pet društava koja su imala negativan finansijski rezultat, a nadamo se da će taj broj na kraju godine biti manji, odnosno dva ili tri društva“, rekao je Durmić novinarima u Banjaluci nakon završne Skupštine Udruženja društava za osiguranje.

On je naveo da su osiguravajuća društva ostvarila pozitivan rezultat iako su krajem prošle godine imala smanjenje tarife obaveznih osiguranja u saobraćaju, što je za osiguravajuća društva značilo deset odsto manje prihoda po toj vrsti osiguranja.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini godini je usvojena izmjena i dopuna Zakona o društvima za osiguranje, prema kojoj je izmijenjen kapitalni cenzus za osnivanje osiguravajućih društava, a predviđeno je i da se dokapitalizuju društva u naredne tri godine, odnosno da se kapital za obavezna osiguranja sa dva miliona poveća na četiri miliona KM.

Govoreći o liberalizaciji tržišta osiguranja u Srpskoj, Durmić je ocijenio da je taj postupak preuranjen, jer su za to nespremni i tršište i osiguravajuća društva i regulator.

„Skupština Udruženja je u novembru donijela odluku da uputi inicijativu Vladi Srpske da se postupak liberalizacije obaveznog osiguranja u saobraćaju odgodi jer iskustava zemalja iz okruženja to sugerišu“, rekao je Durmić i dodao da na tržištu osiguranja Srpske ima 25 osiguravajućih društava koja se bave obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

On kaže da je veliki je broj društava, a malo tržište, pa bi liberalizacija dovela do haosa i problema, prvenstveno za osiguravajuća društva, osiguranike, ali i za regulatora, Agenciju za osiguranje, koja bi trebalo da odgovori vrlo brzo za svako društvo koje upadne u kapitalne probleme.

Generalni direktor „Dunav osiguranja“ iz Banjaluke Bojan Popović rekao je da će ovo društvo pozitivno završiti ovu godinu.

„`Dunav osiguranje` je ove godine isplatilo oko osam miliona KM štete samo po osnovu autoodgovornosti, što je devet odsto više u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Popović.

Izvor:SRNA

Print Friendly

Leave a Reply