Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore RS insisitra na poništenju tendera MUP-a RS

Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore Republike Srpske insisitra na poništenju tendera koji je raspisao MUP RS za nabavku redovne i posebne uniforme policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Vrijednost tendera je veoma velika i iznosi 6.250.000,00 KM, a gotovo cijela nabavka (5.850.000,00 KM) sadržana je u jednom lotu, gdje se istovremeno nalaze različiti dijelovi odjeće i obuća. Time je onemogućeno učešće domaćih preduzeća, s obzirom da nijedna naša kompanija ne može pojedinačno učestvovati u ovakvoj nabavcki, jer se radi o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta.

S tim u vezi, Udruženje insistira na „razbijanju“ nabavke uniformi za policijske službenike na lotove, kako bi se omogućilo učešće naših privrednih društava na istom.

U Udruženju ističu da bi preduzeća iz Republike Srpske sa sigurnošću mogla da iznesu najmanje 50 odsto vrijednosti cijele nabavke, ukoliko bi ona bila podijeljena u više lotova, po različitim segmentima, odnosno srodnosti proizvoda. Ovo je veoma velika vrijednost nabavke i velika šteta bila bi da se domaći kapaciteti ne iskoriste.

Udruženje podsjeća da je ugovorni organ dužan da postupa transparentno, da se u postupku javne nabavke prema ponuđačima ponaša jednako i nediskriminirajuće, na način da osigura pravednu konkurenciju, s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava u vezis predmetom nabavke i njegovom svrhom, što je definisano Zakonom o javnim navavkama, a to o ovom slučaju nije omogućeno.

Posebno je važno istaći da preduzeća iz sektora tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj zapošljavaju oko 11.000 radnika, da su jedna od najznačajnijih izvoznih grana privrede, da rade proizvode za svjetski poznate brendove, a ono što je najvažnije – proizvode uniforme za Upravu za indirektno oporezivanje, Pošte RS, policiju  i vojsku Crne Gore, Francuske, Slovenije i dr., što dovoljno govori o kvalitetu rada naših privrednih društava.

Takođe, Privredna komora Republike Srpske je, kao jedan od prioriteta u unapređenju uslova poslovanja u Srpskoj, isticala važnost korištenja domaće operative i domaćih kapaciteta, posebno u postupcima javnih nabavki.

 

Leave a Reply