UPUTSTVO HOTELIJERIMA: Šta uraditi ako dođe gost sa simptomima koji ukazuju na respiratornu infekciju ili dolazi iz zemalja u kojima je došlo do širanje virusa korona

S obzirom da se Privrednoj komori Republike Srpske, povodom pojave korona virusa, javlja veliki broj hotelijera sa upitom o postupanju prema gostima koji dolaze iz zemalja u kojima je došlo do širenja epidemije ili gosta koji ima adekvatne simptome, obratili smo se Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U odgovoru Instituta navodi se da u slučaju ako se pojavi osoba/gost sa simptomima koji ukazuju na respiratornu infekciju, a dolazi iz zemlje u kojoj postoji aktivna transmisija virusa korona, hotelsko osoblje je neophodno da se javi nadležnoj higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja u opštini u kojoj se nalaze. Oni će dati uputstvo za dalje postupanje.

– Svakako je neophodno da osobu izoluju u zasebnu sobu/prostoriju. Bilo bi dobro da imaju na raspolaganju neku malu količinu hirurških maski (bar 20 – 50, zavisno od kapaciteta objekta), kako bi sumnjivoj osobi stavili masku na lice dok ne dođe ekipa iz doma zdravlja, kao i osoblju hotela koje dolazi u kontakt sa tim licem. Napominjemo da su maske za jednokratnu upotrebu do dva sata – naveli su i Institutu.

Print Friendly

Leave a Reply