Uručene nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“

misa-anstasijevicPredstavnici „Medija inventa“ iz Novog Sada sinoć su u Banjaluci uručili 20 prestižnih nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ za doprinos u oblastima stvaralaštva, društvenog angažmana, preduzetništva i poslovanja.
Nagrade su uručene potpredsjedniku Vlade Republike Srpske Srebrenki Golić, koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, gradonačelniku Trebinja Luki Petroviću, uglednim i značajnim ličnostima i uspješnim privrednicima, institucijama, javnim i privatnim preduzećima, medijskim kućama.

Golićeva, kojoj je uručena nagrada za najboljeg ministra u Srpskoj, rekla je novinarima da je izuzetno počastvovana priznanjem jer se zna da je Miša Anastasijević bio jedan od najvećih srpskih preduzetnika u 19. vijeku, veliki trgovac i dobrotvor.

„Ovo priznanje je velika obaveza i odgovornost za sve dobitnike“, istakla je Golićeva.

Ona je rekla da je ovo priznanje i Vladi Srpske, kao i njenim saradnicima, „jer bez njih ne bi mogla biti uspješan ministar“.

Golićeva je podsjetila da je već sedmu godinu ministar i da je prije pet godina dobila priznanje za najboljeg ministra Srpske u izboru „Nezavisnih novina“.

„Lani sam dobila i priznanje za najboljeg ministra BiH. Ove godina sam dobila ovo regionalno priznanje, koje je veoma značajno, s obzirom na to da je žiri bio sastavljen od univerzitetskih profesora iz Banjaluke i Novog Sada, zapsolenih u kulturi, kao i predstavnika privrednih komora Srbije, Vojvodine i Srpske“, rekla je Golićeva.

Dobitnik priznanja za doprinos unapređenju odnosa Srbije i Srpske, član Pokrajinske vlade Vojvodine Ognjen Bjelić je rekao da je Vojvodina krajem septembra potpisala protokol o saradnji sa Srpskom.

„Prije toga smo intenzivno pripremali projekte, te unapređivali privredne odnose i saradnju. Bitno je da unaprijedimo i saradnju univerziteta, kao i sistema zdravstvene zaštite“, rekao je Bijelić, koji je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samopuravu.

On kaže da je na planu međusobne prekogranične saradnje pripremljeno 10 projekata sa kojima će se učestvovati na konkursu Evropske unije, ukupno vrijednom 5,5 miliona evra.

Tehnički direktor Fabrike obuće „Bema“ Banjaluka Marinko Umičević, koji je večeras dobio priznanje za najboljeg privrednika Srpske, rekao je da se, ipak, najbolje osjeća kada redovno podijeli plate i uplati doprinose.

On je rekao da u Srpskoj treba jačati baznu industriju, te da bi privredna saradnja Srbije i Srpske mogla biti bolja i konkretnija, iako ima pozitivnih pomaka.

Direktor „Medija inventa“ Vlado Markanović je rekao da godinama promovišu preduzetničko stvaralaštvo, kulturu komunikacije i druge vrijednosti koje su mjerljive brojnim egzaktnim parametrima.

On je podsjetio da su ovi prostori dali svjetske naučnike poput Nikole Tesle, Milutina Milankovića, Mihajla Pupina i Ruđera Boškovića, čijim putem treba nastaviti, stvarati nove vrijednosti i promovisati uspjeh.

„U Srpskoj već drugu godinu realizujemo projekat `Put ka vrhu` u okviru specijalnih veza Srpske i Srbije. To govori da Drina nije granica, već most koji motiviše, inspiriše i angažuje“, istakao je Markanović.

Priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ dodjeljuje se u okviru projekta „Put ka vrhu“, koji pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije već 17 godina realizuju „Medija invent“, Univerzitet u Novom Sadu i Radio-televizija Vojvodine.

Ovaj projekat se od prošle godine realizuje i u Republici Srpskoj u okviru Sporazuma o specijalnim, paralelnim vezama Srpske i Srbije i ima za cilj afirmaciju privrednog i društvenog stvaralaštva Srbije i Srpske, unapređenje prekogranične saradnje i jačanje prosperiteta u regionu.

Dodjeli priznanja u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovale su brojne značajne zvanice iz političkog, privrednog, obrazovnog i kulturnog života Srpske, među kojima su bili potpredsjednik i direktor Privredne komore Republike Srpske, Mihajlo Vidić i Dragica Ristić.

Privredna komora Republike Srpske podržala je organizaciju promocije uspješnih privrednika i dodjelu nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“.

Među ranijim dobitnicima ovog visokog priznanja su i teniser Novak Đoković, glumac LJubiša Samardžić, reditelj Emir Kusturica, predsjednik Srpske Milorad Dodik i mnogi značajni privrednici u Srpskoj i Srbiji.

Izvor: SRNA

Leave a Reply