„ЕДУКАТИВНИ ЦЕНТАР ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“
„Education Centre of Chamber of Commerce and Industry of Republika Srpska“

Privredna komora Republike Srpske osnovala je ustanovu za obrazovanje odraslih „EDUKATIVNI CENTAR PRIVREDNE KOMORE REPUBLIKE SRPSKE“, čija je osnovna djelatnost obrazovanje odraslih i njihovo osposobljavanje za određena zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

Cilj ove ustanove je da postane centar za obrazovanje i osposobljavanje kadrova za potrebe cjelokupne privrede i da služi kao spona između poslovne zajednice, kadrova na tržištu rada i Vlade Republike Srpske, sa ciljem izgradnje operativnog i elastičnog sistema koji bi relativno brzo odgovorio na zahtjeve privrednika za potrebnim kadrovima.

Ustanova će provoditi javno važeće programe obrazovanja odraslih, kao što su:

 • Program osposobljavanja za profesionalnog vozača motornog vozila
 • Program osposobljavanja za CNC programera
 • Program osposobljavanja za operater na CNC mašinama za obradu metala
 • Program osposobljavanja za metalostrugara
 • Program osposobljavanja za bravar
 • Program osposobljavanja za zavarivač MIG-MAG postupkom
 • Program osposobljavanja za mehatroničar
 • Program osposobljavanja za šivača
 • Program osposobljavanja za modelara obuće
 • Program osposobljavanja za konstruktora i modelara ženske i muške odjeće
 • Program osposobljavanja za poslove pekara… isl.

Putem Ustanove, prema iskazanim potrebama i prijedlozima privrednika, realizovaće se i praktična nastava za učenike srednjih stručnih škola u privrednim društvima koja za to imaju adekvatna odobrenja, kao i neformalni programi obrazovanja. Planirano je da Centar, između ostalog, postane i „kontakt tačka“ između poslodavaca i sistema školastva.

Kako bi se pristupilo rješavanju problema nezainteresovanosti učenika za upis deficitarnih zanimanja, sa resornim ministarstvom su dogovorene aktivnosti na promjeni upisne politike i promociji deficitarnih zanimanja, a zainteresovana privredna društva trebaju u svojim lokalnim zajednicama da prijave potrebe za deficitarnim zanimanjima za upisnu 2018/2019. školsku godinu.  Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obavezalo se da će obezbijediti otvaranje posebnih odjeljenja u srednjim školama u skladu sa iskazanim potrebama poslodavaca.

Za realizaciju navedenih aktivnosti Ustanove, odnosno organizovanje obuka, obezbjeđenje praktične nastave i informacija za kreiranje upisne politike, neophodno je prikupiti podatke o stvarnim kadrovskim potrebama privrede, te vas stoga molimo da u roku od sedam dana popunite kratki upitnik u prilogu ovog dopisa i dostavite ga nazad putem elektronske pošte na kontakt: dragoslavm@komorars.ba, putem faksa na broj: 051/215-565, putem pošte ili direktno u prostorijama Ustanove koja je smještena u Komori, na adresi: Đure Daničića 1/II, Banja Luka.

Samo na bazi tačnih informacija možemo kvalitetno planirati programe sticanja kvalifikacija i vještina za potrebe privrede, a odgovori na pitanja iz upitnika su nam potrebni i radi zastupanja interesa poslovne zajednice pred drugim institucijama. Nadamo se da ćete u predloženom roku ispuniti dostavljeni upitnik i na taj način doprinijeti organizaciji i realizaciji programa obuke i obrazovanja u okviru Ustanove.

Za sve potrebne informacije kontakt osoba je mr Dragoslav Mihajlović, tel. 051/226-162;               mob. 066/234-020; e-mail: dragoslavm@komorars.ba

Dragoslav Mihajlović

Sekretar

Udruženje saobraćaja i veza

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-127

+387 51 493-126

Recent Posts / View All Posts

elnos

Vozači „Elnos group“ prisustvuju teoretskoj nastavi u okviru redovnog periodičnog osposobljavanja vozača

| Edukacioni Centar PKRS Najava, Novosti iz Komore, Saobraćaj i veze | No Comments

Vozači „Elnos group“ prisustvuju teoretskoj nastavi u okviru redovnog periodičnog osposobljavanja vozača, koju organizuje Edukativni centar Privredne komore Republike Srpske. Nastava se održava u skladu sa Programom za redovno periodično…

Print Friendly
Vozači

Javni poziv za za Redovno periodično osposobljavanje profesionalnih vozača motornih vozila

| Edukacioni Centar PKRS Dešavanja, Edukacioni Centar PKRS Najava, Novosti iz Komore | No Comments

Javni poziv biće otvoren tokom čitave godine, a grupe polaznika će se formirati direktnim kontaktom sa poslodavcima i profesionalnim vozačima kao i putem Područnih privrednih komora. Odluke UO EC PKRS…

Print Friendly
IMG-b7482e3471dcd82e5e679be28e8cdc3d-V

Edukativni centar PKRS: Održana nastava za 40 vozača

| Edukacioni Centar PKRS Dešavanja, Edukacioni Centar PKRS Najava, Novosti iz Komore, slide | No Comments

Nastava, koja je organizovala u kancelariji Područne privredne komore Banja Luka u Prijedoru, održana je u skladu sa Programom za redovno periodično osposobljavanje vozača.

Print Friendly
vozac autobusa

JAVNI POZIV: Program osposobljavanja za profesionalnog vozača motornog vozila

| Edukacioni Centar PKRS Najava, Novosti iz Komore, Saobraćaj i veze, slide | No Comments

Ovaj program traje ukupno 280 časova, od kojih 260 časova teoretske nastave i 20 časova praktične nastave.

Print Friendly
vozac autobusa

Siguran posao za vozače autobusa i pekare

| Edukacioni Centar PKRS Najava, Novosti iz Komore, Saobraćaj i veze, slide | No Comments

Uslov je da imate položenu „B“ kategoriju, najmanje 24 godine života i da ste prijavljeni na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske. Ukoliko niste prijavljeni na Zavod, to možete učiniti u narednim danima.

Print Friendly
Print Friendly