industrijaBruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u drugom kvartalu ove godine 1,7 odsto, što je lošiji rezultat u odnosu na prvo tromjesečje i sva četiri kvartala prošle godine.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je najveći rast BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu zabilježen u prerađivačkoj industriji koja je bila u plusu 5,6 odsto. U sektoru trgovine, opravke motornih vozila, saobraćaja, skladištenja, hotelijerstva i ugostiteljstva BDP je porastao četiri odsto.

Finansijske djelatnosti zabilježile su rast od 3,7 odsto, dok je u oblasti vađenja rude i kamena, proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom parom i klimatizaciji ostvaren rast od 3,6 odsto. Oblast umjetnosti, zabave i rekreacije imala je rast BDP-a od dva procenta, a javne uprave i odbrane, obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i socijalnog rada od 1,2 procenta. Građevinarstvo je u drugom kvartalu imalo rast BDP-a od svega jedan odsto, a sektor informacija i komunikacija od 0,3 odsto.

S druge strane, najveći pad BDP-a zabilježen je u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu – 3,2 odsto. Minus od 0,8 odsto ostvaren je u oblasti stručne, naučne i tehničke, te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Privrednici ističu da je rast BDP-a od samo 1,7 odsto destimulativan i da pokazuje da usporava ekonomski razvoj.

– Na osnovu sadašnjih pokazatelja teško možemo očekivati da ovim tempom ostvarimo rast BDP-a od prošle godine. Na sporiji rast definitivno su se odrazile nepovoljne vremenske prilike, koje su posebno ostavile trag u poljoprivredi. To je značajno umanjilo prinose žitarica, a posebno kukuruza. Posljedice u voćarstvu ostavili su rani mrazovi, a kasnije i suša. Pored toga, ova grana bori se i sa nedostatkom radnika za obavljanje određenih poslova. I velikom broju preduzeća nedostaje kvalitetnog kadra, što dodatno usporava rast ekonomije – kazao je potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

Ističe da su za sada ohrabrujući jedino podaci za prerađivačku industriju koja bilježi najveći rast.

– Ona bi uprkos brojnim problemima i do kraja godine mogla bilježiti dobre rezultate. Od drugih sektora to teško možemo očekivati i do kraja godine ne možemo prognozirati značajniji rast BDP-a. Dobro bi bilo kada bismo ostvarili rast koji smo imali u prošloj i prvom kvartalu ove godine – kazao je Vidić.

RS je u cijeloj prošloj godini imala rast BDP-a od 2,9 procenata.

Rast BDP u 2017. godini

2,2%- prvi kvartal

1,7% – drugi kvartal

Rast BDP u 2016. godini

2,5% – prvi kvartal

2% – drugi kvartal

3,4% – treći kvartal

3,6% – četvrti kvartal

 

Izvor: Glas Srpske

Leave a Reply