Vanredna kontrola tehničke ispravnosti autobusa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Republici Srskoj biće provedena akcija vanredne kontrole tehničke ispravnosti autobusa s ciljem povećanja njihove tehničke ispravnosti i opremljenosti, zaključeno je na sastanku predstavnika Ministarstva saobraćaja i veza, Privredne komore i Asocijacije tehničkih pregleda vozila.
Pomoćnik ministra saobraćaja Republike Srpske Nataša Kostić izjavila je da je ovo preventivna aktivnost i da neće biti kažnjavanja, ali da bi prevoznici trebalo da se uključe i dovezu autobuse na tehnički pregled.
„Obaveza stanice za tehnički pregled je da odgovorno izvrši tehnički pregled, objektivno napiše kakvo je stanje, a ukoliko ima nedostataka, prevoznici bi nakon toga trebalo da ih otklone“, rekla je Kostićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka.
Ona je dodala da će Ministarstvo za vrijeme vanredne kontrole intenzivnije nadzirati rad stanica za tehnički pregled.
Sekretar udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori Republike Srpske Dragoslav Mihajlović istakao je da će kontrole biti besplatne, te da je važno da prevoznici imaju ispravne autobuse, imajući u vidu skori početak školske godine.
Predsjednik Upravnog odbora Asocijacije tehničkih pregleda vozila Ilija Šerbedžija rekao je da će poseban akcenat biti na pregledu sistema upravljanja i kočionom sistemu.
„Prevoznici će imati do deset dana rok da otklone neispravnosti“, rekao je Šerbedžija i naveo da će akcija trajati od 17. avgusta do sredine septembra.
U Republici Srpskoj registrovano je 1.413 autobusa, a prosječna starost velikih autobusa je 16, a manjih 14 godina.
U prvih šest mjeseci dogodilo se 96 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali autobusi, dok je u istom periodu lani bilo 105.
Najčešće greške su na kočionom sistemu – 44 odsto, uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju – 27, elementima vješanja, osovine i točkovima – 10 i sistemu za upravljanje šest odsto.
Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply