Vidić: Srpska da napravi ponudu za ekonomsku saradnju sa Kinom

Si ĐipingPotpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić izjavio je Srni da posjeta kineske delegacije na čelu sa predsjednikom Si Đinpingom Srbiji i prisustvo predsjednika Srpske Milorada Dodika tom događaju, kao i prisustvo kineskih kompanija u Srpskoj daju mogućnosti da i Republika Srpska napravi ponudu za ekonomsku saradnju.
„Termoelektrana Stanari je izgrađena kineskim kapitalom, a kada se uzme u obzir da je Kina jedan od svjetskih lidera ekonomskog razvoja, za Srpsku bi bila sreća da uđe u sistem još dubljeg ekonomskog povezivanja sa tom zemljom“, rekao je Vidić.
On je naglasio da je za očekivati da Srpska napravi jednu određenu ponudu ekonomske saradnje, jer bi to bio veliki iskorak za domaću privredu u pravcu razvoja i usvajanja novih tehnologija, te u osvajanju novih tržišta.
Ekonomista Đurđica Stojadinović, koja se bavi istraživanjem tržišta, izjavila je Srni da Srpska treba direktno da se povezuje sa kineskim kompanijama sa konkretnim planovima i projektima ili da koristi specijalne paralelne veze i zajedno Srbijom učestvuje u projektu „Put svile“ bilo putem određenih vidova korporativne saradnje ili stvaranjem zajedničkih holdinga.
Prema njenom mišljenju, Srpska mora tražiti svoje šanse u vezi sa tim projektom.
„Za taj dugoročni ekonomski strateški projekat Kina je spremna u narednom periodu za ulaganje oko 10 milijardi evra u petnaestak evropskih, mahom centralnoevropskih i zemalja jugoistoka Evrope, od čega je planirano tri milijarde evra ulaganja u Srbiju i u tome Srpska treba da traži realne šanse koje se pružaju“, rekla je Stojadinovićeva.

Print Friendly

Leave a Reply