Više od 50 izlagača na Prvom sajmu preduzetništva žena u Republici Srpskoj

Privredna komora Republike Srpske, u okviru projekta „PPŽ RS – Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske”, organizovala je danas, u Kamenoj kući tvrđave Kastel, u Banjoj Luci, Prvi sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je zvanično otvorila Sajam, istakla je da žene poslovnom inicijativom i aktivizmom učestvuju u ukupnom razvoju Srpske.

– Veoma je značajno što imamo strane donatore koji prepoznaju ovakve stvari, kao što je značajno i da donosimo zakonska rješenja, strategije i da postoji dobra saradnja preduzetnica sa institucijama Srpske i Privrednom komorom – rekla je novinarima Cvijanovićeva i izrazila uvjerenje da će ovaj sajam postati tradicionalan.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević naglasio je da je u Srpskoj usvojena Strategija razvoja ženskog preduzetništva do 2023. godine.

– Time smo sistemski podržali razvoj ženskog preduzetništva. Cilj nam je unapređenje ove djelatnosti, odnosno bolje povezivanje preduzetnica i kvalitetnija finansijska podrška njihovim projektima – rekao je Petričević.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da je ova komora 2010. godine prepoznala značaj žena u preduzetništvu i osnovala Savjet za žensko preduzetništvo.

– Pružamo institucionalnu podršku razvoju ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj. U ukupnom privrednom sistemu u Srpskoj žene učestvuju sa 30 odsto, a u svojim firmama zapošljavaju 17 odsto radne snage – rekao je Račić.

Direktor Agencije za razvoj preduzeća /EDA/ Zdravko Miovčić rekao je da se ulaže ogromna energija u razvoj preduzetništva žena, što je od izuzetnog značaja.

Sajam, na kojem se predstavilo više od 50 preduzeća i udruženja iz Republike Srpske i zemalja okruženja, kojima rukovode žene, Privredna komora Republike Srpske organizovala je zajedno sa područnim privrednim komorama, u okviru projekta „PPŽ RS – Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske”. Davalac granta za realizaciju projekta je „EDA – Agencija za razvoj preduzeća“ iz sredstava SIEM, a u okviru projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za MSP u BiH – SBA BiH“ koji finansira Sida putem Ambasade Švedske u BiH.

Cilj projekta je unapređenje mjera za podršku razvoju preduzetništva žena u Srpskoj, jačanje uloge savjeta za žensko preduzetništvo u Komorskom sistemu, unapređenje svijesti preduzetnica o prednostima učešća u radu savjeta i učešća u aktivnostima koje organizuju savjeti, te osiguranje kontinuirane podrške za povećanje konkurentnosti i umrežavanje žena na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

 

Print Friendly

Leave a Reply