Vlada RS i drvoprerađivači: Obezbijediti dovoljne količine sortimenata

Predstavnici vlasti Republike Srpske i drvoprerađivačkog sektora u Srpskoj zaključili su danas u Banjaluci da je finalnim proizvođačima u drvopreradi neophodno obezbijediti dovoljne količine šumskih drvnih sortimenata.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić rekao je da je na sastanku zaključeno da se moraju u potpunosti poštivati ugovori koji budu potpisani sa drvoprerađivačima.

„Realizacija ugovora će se pratiti na mjesečnom nivou, a preduzeće `Šume Republike Srpske` će o ovome informisati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje će o svemu obavijestiti Vladu Srpske“, rekao je novinarima Zubić, nakon sastanka predstavnika vlasti i drvoprerađivača.

On je naglasio da je neophodno nastaviti i sa nivelacijom kriterijuma za raspodjelu šumskih drvnih sortimenata i poboljšanjem njihovih kvaliteta.

„Na sastanku je zaključeno da je potrebno obezbijediti bolju kontrolu na svim nivoima da bi bila spriječena i zaustavljena krađa šume, te da se mora zaustaviti preprodaja šumskih drvnih sortimenata. Svi koji osnivaju drvoprerađivačke firme moraju prethodno imati određene konsultacije sa nadležnim institucijama da bi bili uključeni u snabdijevanje šumskim sortimentama“, dodao je Zubić.

On je naveo da je zatraženo i da radnici „Šuma Republike Srpske“ budu više odgovorni u zaštiti šuma.

Direktor „Šuma Republike Srpske“ Risto Marić rekao je da je ovo preduzeće raspodjelu šumskih sortimenata vršilo na osnovu kriterijuma Vlade Republike Srpske.

„Ovi kriterijumi biće dorađeni da bi bilo kvalitetnije snabdijevanje drvoprerađivača. `Šume` će sve učiniti da bude spriječena prodaja i preprodaja šumskih drvnih sortimenata, a da preduzeće nije registrovano za njihov izvoz“, naveo je Marić.

Sekretar Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik smatra da kriterijumi za raspodjelu šumskih sortimenata moraju biti nivelisani da bi proces bio pravičan, a drvoprerađivači zadovoljni.

„Drvoprerađivači smatraju da određeni nedostaci moraju biti otklonjeni. Nemoguće je tolerisati da se neko ko kupuje šumske sortimente ne bavi njihovom preradom, nego ih preprodaje, što mora biti zaustavljeno“, rekao je Šinik.

On je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg sastanka sa predstavnicima institucija vlasti Srpske.

Sastanku su prisustovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Željka Cvijanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, ministri – članovi Odbora za privredu i finansije Vlade Srpske, menadžment „Šuma Republike Srpske“, te predstavnici republičke Privredne komore.

Organizator sastanka bilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply