Vlada RS utvrdila nastavak pomoći privrednicima i radnicima za maj

By 14. маја 2020. Aktuelnosti, slide No Comments

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, nakon današnje sjednice Vlade Srpske, navela je da je Vlada utvrdila prijedlog uredbe sa zakonskom snagom kojom će biti omogućen nastavak pomoći privrednim subjektima i radnicima kojima je zabranjen rad u maju.

„Svim radnicima koji su počeli da rade 12. maja biće plaćeni doprinosi na najnižu platu kao što je urađeno za mart. Za one kojima je još zabranjen rad biće isplaćene minimalne plate sa porezima i doprinosima kao što smo uradili za april“, rekla je Vidovićeva, prenosi SRNA.

Dodala je da je usvojen i prijedlog uredbe sa zakonskom snagom koja se odnosi na osnivanje Kompenzacionog fonda koji je pravni nasljednik Fonda solidarnosti.

„Cilj formiranja tog fonda je sprečavanje štetnog uticaja virusa korona i da bi tačno mogla biti vođena evidencija koliko je sredstava prikupljeno i isplaćeno i u koje svrhe“, navela je Vidovićeva.

Vlada Republike Srpske utvrdila je i prijedlog rebalansa republičkog budžeta kojim je on povećan za 188 miliona KM i iznosi 3,613 milijardi KM.

„Zbog trenutne situacije izazvane epidemijom virusa korona prinuđeni smo da rebalans budžeta ove godine radimo mnogo ranije nego inače. Cijeli budžet se mora prepakovati. Planirani prihodi za 2020. godinu biće manji za 238,7 miliona KM. Morali smo djelovati i na troškove i napravili smo uštede od 41,2 miliona KM“, rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare

Print Friendly

Leave a Reply