{"id":41908,"date":"2022-07-27T09:46:27","date_gmt":"2022-07-27T07:46:27","guid":{"rendered":"https:\/\/komorars.ba\/?p=41908"},"modified":"2022-07-27T09:46:27","modified_gmt":"2022-07-27T07:46:27","slug":"u-porastu-organska-proizvodnja-u-srpskoj","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/komorars.ba\/u-porastu-organska-proizvodnja-u-srpskoj\/","title":{"rendered":"U porastu organska proizvodnja u Srpskoj"},"content":{"rendered":"
Republika Srpska ima idealne uslove za organsku proizvodnju hrane kojom se trenutno bavi 70 proizvo\u0111a\u010da i povr\u0161ine pod ovom proizvodnjom se svake godine uduplavaju, izjavila je danas Dragana Zec iz republi\u010dkog Ministarstva poljoprivrede, \u0161umarstva i vodoprivrede.
\n“Ministarstvo prati taj rast u organskoj proizvodnji i kreira nove mjere podsticaja, prije samo \u010detiri godine to je bilo 40.000 KM, a pro\u0161le godine je za podsticaj organske proizvodnje u Republici Srpskoj plasirano 500.000 KM”, rekla je Zec novinarima u Bijeljini gdje je\u00a0ju\u010de odr\u017ean “Dan organske proizvodnje Srpske”.<\/p>\n
Ona je navela da je rije\u010d o 1.300 hektara na kojima se organski proizvodi hrana i podsjetila da je evropskom zelenom agendom predvi\u0111eno do 2030. godine da svaka zemlja EU i one koje pristupaju imaju pod organskom proizvodnjom 25 odsto ukupnih poljoprivrednih povr\u0161ina.<\/p>\n
“Podsticaj koji resorno ministarstvo obezbje\u0111uje u ovoj oblasti je po jedinici biljne povr\u0161ine 500 i 600 KM po hektaru, zavisno od biljne vrste, 200 KM za sto kvadrata za\u0161ti\u0107enog prostora, 500 KM po uslovnom grlu, 50 odsto od cijene sertifikata i ove godine smo formirali mjeru koja se odnosi na kapitalna ulaganja za male poljopriredne proizvo\u0111a\u010de koji mogu da dobiju 5.000 KM za ulaganje u mehanizaciju”, rekla je Zec.<\/p>\n
Prema njenim rije\u010dima, u drugo okupljanje organskih proizvo\u0111a\u010da uklju\u010deni su centri za socijalni rad i kazneno-popravne ustanove, a Ministarstvo poljoprivrede je \u0161irom Republike Srpske uradilo obuke zainteresovanih proizvo\u0111a\u010da koje je pro\u0161lo 220 korisnika, od kojih je ve\u0107 45 pristupilo prelaznom periodu ili konverziji proizvodnje ka organskom uzgoju.<\/p>\n
Sekretar Udru\u017eenja poljoprivredne i prehrambene industrije u Privrednoj komori Srpske Dragan \u0160epa pohvalio je doma\u0107ina okupljanja u Bijeljini, socijalno preduze\u0107e “Agroplan” za zaokru\u017een sistem proizvodnje i prerade, a u ime doma\u0107ina Dragan Jokovi\u0107 iz Udru\u017eenja “Otaharin” je najavio namjeru okupljanja organskih proizvo\u0111a\u010da u Srpskoj i zajedni\u010dkog nastupa na tr\u017ei\u0161tu, isti\u010du\u0107i da za to postoji potencijal.<\/p>\n
Jokovi\u0107 je rekao da se “Agroplan” od 2017. godine bavi organskom proizvodnjom i preradom bilja u plastenicima i na otvorenom, a svoje proizvode, papriku, paradajz, ajvar i sok od paradajza, prodaju onlajn, sa dostavom i prodajom na lokaciji preduze\u0107a.<\/p>\n
Direktor socijalnog preduze\u0107a “Radanska ru\u017ea” iz Lebana u Srbiji Predrag Sto\u0161i\u0107 ka\u017ee da rade od 2017. godine i da uz papriku i paradajz imaju i desetak gotovih proizvoda, a sva njihova proizvodnja ide za izvoz u EU.<\/p>\n
On je dodao da u sezoni zapo\u0161ljavaju 35 \u017eena, a ciljna grupa koju \u017eele da uposle su samohrane majke, \u017ertve nasilja i \u017eene sa invaliditetom.<\/p>\n
Rade Mali\u0161evi\u0107 iz poljoprivrednog gazdinstva u Vlasenici u sistemu je organske proizvodnje drugu godinu i ka\u017ee da su vrlo zadovoljni podsticajem koje u ovoj oblasti izdvaja resorno ministarstvo.<\/p>\n
“Organska proizvodnja je te\u0161ka jer se koristi vrlo mali broj za\u0161titnih sredstava, manji su prinosi, ali je bolji kvalitet, pa o\u010dekujem da \u0107e ova proizvodnja da raste u Republici Srpskoj, uz dobre mjere Ministarstva poljoprivrede”, rekao je Mali\u0161evi\u0107 novinarima i pohvalio op\u0161tinu Vlasenica koja ove godine izdvaja sredstva za podsticaj organske proizvodnje.<\/p>\n
Aleksandar Kova\u010d iz Nacionalnog parka “Sutjeska” na Tjenti\u0161tu rekao je da su kao za\u0161ti\u0107eno podru\u010dje organik prostor i da je u postupku konverzija zemlji\u0161ta za organsku proizvodnju, a po principu od branja do trpeze u tom sistemu na\u0107i \u0107e se sremu\u0161, borovnica i pe\u010durke koje se skupljaju na terenu ovog parka.<\/p>\n
O iskustvu organske proizvodnje na skupu u Bijeljini govorio je i Aleksandar Vulovi\u0107 iz KPZ-a u Banjaluci, isti\u010du\u0107i da rad u poljoprivredi na njihovoj ekonomiji, uz ekonomsku korist, pobolj\u0161ava i kvalitetno kori\u0161tenje vremena i edukaciju, kao dio resocijalizacije.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Republika Srpska ima idealne uslove za organsku proizvodnju hrane kojom se trenutno bavi 70 proizvo\u0111a\u010da i povr\u0161ine pod ovom proizvodnjom se svake godine uduplavaju, izjavila je danas Dragana Zec iz republi\u010dkog Ministarstva poljoprivrede, \u0161umarstva i vodoprivrede.<\/p>\n","protected":false},"author":4,"featured_media":41913,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_et_pb_use_builder":"","_et_pb_old_content":"","_et_gb_content_width":"","inline_featured_image":false,"footnotes":""},"categories":[55,63,53],"tags":[],"acf":[],"yoast_head":"\n