Za 3.500 proizvoda iz BiH omogućen bescarinski izvoz u SAD

By 29. маја 2019. Nekategorizovano No Comments

gspGeneralni sistem povlastica (GSP) predstavljen je danas u prostorijama Komore u Banjoj Luci.

Predstavnici Kancelarije trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (USTR)rekli su da Generalni sistem povlastica predstavlja program dizajniran za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju pružanjem povlaštenog bescarinskog uvoza u SAD za više od 4.800 proizvoda iz 129 zemalja.

BiH se nalazi na listi zemalja kojima su dodjeljene povlastice, te na taj način preduzeća mogu koristiti prednosti i povlašteni carinski tretman pri izvozu svojih proizvoda i prilikom poslovanja sa američkim partnerima.

Ovim se unapređuje pristup tržištu SAD-a, obezbjeđujući bescarinski tretman za oko 3.500 proizvoda iz Bosne i Hercegovine (BiH). GSP odobren do decembra 2020. godine.

Privrednici iz Republike Srpske trebalo bi više da koriste Generalni sistem povlastica koji pružaju SAD i koji je na snazi, kako bi se kvalifikovali za bescarinski tretman, rekao je danas ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević nakon sastanka sa zamjenikom direktora Kancelarije američke Ambasade u Banjaluci Čarlsom Blejkom.
Petričević je istakao da Republika Srpska ima potencijala za izvoz proizvoda, prvenstveno kad je u pitanju drvna industrija, a posebno namještaj.
On je izrazio uvjerenje da će održavanje prezentacije „Generalni sistem povlastica“ za preduzeća iz Republike Srpske, koja se održava u Privrednoj komori Republike Srpske, privući veliki broj privrednika.
Generalni sistem povlastica je program dizajniran za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju pružanjem povlaštenog bescarinskog uvoza u SAD za više od 4.800 proizvoda iz 129 zemalja.
BiH se nalazi na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice, te na taj način preduzeća mogu koristiti prednosti i povlašteni carinski tretman pri izvozu svojih proizvoda i prilikom poslovanja sa američkim partnerima.
Više informacija možete pronaći na: https://ustr.gov/issue-areas/trade-development/preference-programs/generalized-system-preference-gsp

Kako provjeriti da li je odredjeni proizvod obuhvaćen GSP programom na: https://hts.usitc.gov

Za detaljnije informacije o proizvodima provjerite na:  https://dataweb.usitc.gov/tariff/database

Leave a Reply