Zabrana izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta do kraja septembra

15.06.2022.

Savjet ministara danas je na telefonskoj sjednici jednoglasno usvojio odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je poslije sjednice da je ovom odlukom predviđena privremena zabrana izvoza oblovine, peleta i ogrevnog drveta do kraja septembra, odnosno na period od 90 dana.

Košarac smatra da je neophodno smanjiti cijene orevnog drveta, peleta i oblovine, a nada se i da će javna preduzeća u Republici Srpskoj i FBiH, te nadležna entitetska tijela znati iskoristiti ovu odluku da bi se uticalo da proizvođači peleta obore cijene.

“Smatram da cijene treba obarati, da je ovo nepodnošljivo. Cijene peleta u BiH ne mogu se mjeriti sa cijenama u zapadnoevropskim zemljama”, rekao je Košarac.

On je istakao da je pelet poskupio 155 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da se izvoz peleta u prvih pet mjeseci povećao za 78 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Da nije donesena ova odluka, ovo bi bio udar na budžet građana u BiH”, rekao je Košarac novinarima, te dodao da se ova privremena zabrana odnosi na 21 tarifnu oznaku.

On je naveo da je i ogrevno drvo poskupilo oko 40 odsto, da je dobio informaciju da je cijena rezanog ogrevnog drveta blizu 130 KM, te zapitao ko ove cijene danas može izdržati.

“Povećan je izvoz oblovine, mislim hrasta, za 4,5 odsto, a cijena je porasla skoro 400 odsto”, istakao je Košarac i dodao da je usvajanjem ove odluke, uz potpunu saglasnost poslovne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i svih nadležnih institucija pokazan odgovoran odnos prema građanima u BiH

Prema njegovim riječima, da odluka nije donesena, pojedinci bi obezbjeđivali profit za sebe, dok bi ostali sjedili u hladnim kućama i stanovima.

Košarac je podsjetio na ekspoze predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da je primarno pitanje zaštita domaće proizvodnje.

“U samom ekspozeu više puta smo čuli da nam je primarno pitanje zaštita domaće proizvodnje i da je jedna od politika u tom segmentu bila da donesemo oodluku o zabrani izvoza oblovine, cijeneći da drvoprerađivači imaju potrebu za oblovinom i da je finansijski i ekonomski racionalno da naša sirovina ostaje u Srpskoj i FBiH kod drvoprerađivača, koji kasnije mogu da u jednom dijelu proizvode plasiraju na strano, a u drugom ostavljaju za domaće tržište”, pojasnio je Košarac.

On je rekao da ministarstvo na čijem je čelu vrši analizu i nekih drugih proizvoda za koje smatra da bi moglo doći do određenih problema u nabavci.

“Tako isto ćemo pratiti bilanse, zajedno sa nadležnim entitetskim tijelima i po odluci koja je usvojena, obavještavaćemo Savjet ministara koji će, u koordinaciji sa nadležnim entitetskim strukturama i vladama razmatrati stanje”, istakao je Košarac, te dodao da postoji mogućnost da se ova odluka produži nakon septembra, ali i ukine.

On je rekao da će Savjet ministara i ubuduće analizirati određene trendove u spoljnotrgovinskom prometum donositi određene odluke, te podsjetio da to rade i druge zemlje poput Srbije i Crne Gore.

Košarac smatra da mora postojati realan pristup utvrđivanju cijena, kao i da vjeruje da će nadležna entitetska tijela, te kantonalna u narednom pitanju rješavati pitanje cijena na adekvatan način.

 

SRNA