Završen drugi ciklus edukacije o ekonomskoj diplomatiji

DSCN0938Dvodnevni drugi ciklus edukacije na temu „Ekonomska diplomatija“ (Modul 2), u organizaciji Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Agencije za državnu službu BiH, Privredne komore RS, Predstavništva fondacije Konrad Adenauer u BiH i nadležnih ministarstava, održan je danas u Banjoj Luci.

Cilj obuke bio je pružiti konkretne informacije i neophodna znanja predstavnicima domaćih kompanija i državnim službenicima, kako bi što kvalitetnije obavljali svoj posao, a samim tim dali doprinos unapređenju međunarodne ekonomske saradnje.

Na obuci je bilo riječi i o osnovama i akterima ekonomske diplomatije, međunarodnim ekonomskim odnosima, pogodnostima bilateralnih sporazuma, konkurentnim prednostima privrede BiH, potencijalima za ekonomsku saradnju i investiranje, načinima međunarodne komunikacije, te osnovama ekonomskog pregovaranja što je „conditio sine qua non“ za uspješno bavljenje poslom ekonomskog diplomate.

Podsjećamo, ovaj program edukacije realizuje se uz saglasnost Agencije za državnu službu BiH, koja je izvršila sertifikovanje Spoljnotrgovinske komore BiH kao izvođača obuke za navedenu temu. Prvi ciklus edukacije uspješno je realizovan u 2016. i 2017. godini u Sarajevu, uz prisustvo više od 300 učesnika, a Modul 1 drugog ciklusa edukacije organizovan je i 10. i 11.05.2018. godine u Banjoj Luci.

 

Print Friendly

Leave a Reply