Završena akcija vanredne kontrole ispravnosti autobusa

Tehnicki pregled autobusaMinistarstvo saobraćaja i veza, Asocijacija stanica za tehničke preglede, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Privredna komora Republike Srpske realizovali su akciju vanredne kontrole tehničke ispravnosti autobusa.
Tokom akcije koja je, na teritoriji Republike Srpske provođena tokom avgusta i septembra, izvršena je vanredna kontrola 408 autobusa, a neispravnost je utvrđena na 94 vozila (23%).
Najveći broj neispravnosti odnosio se na kočioni sistem, uređaje za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, elemente vješala, osovine, točkovi i drugo.
Cilj akcije je bio da prevoznici pripreme autobuse, izvrše vanrednu kontrolu tehničke ispravnosti, a stanice za tehnički pregled vozila su imale zadatak da besplatno izvrše kontrolu ispravnosti i opremljenosti autobusa.
U saradnji sa Asocijacijom stanica za tehnički pregled obezbijeđeno je 37 stanica za tehnički pregled vozila na teritoriji čitave Republike Srpske koje su besplatno vršile ove kontrole, dok je u akciji učestvovalo 78 prevoznika iz Republike Srpkse.
Preventivna aktivnost koja tradicionalno počinje pred početak školske godine ima za cilj jačanje bezbjednosti saobraćaja u putničkom saobraćaju.
Analizirajući podatke iz ranijih godina, zapažen je trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u koima učestvuju autobusi, u odnosu na ukupan broj.

Print Friendly

Leave a Reply