Zbog nelegalnih prevoznika legalni trpe veliku štetu

Analiza stanja, trenutne aktivnosti, kao i donošenje mjera za sankcionisanje nelegalnog prevoza, bile su teme današnjeg sastanka predstavnika Udruženja saobraćaja i veza PKRS, predstavnika Ministarstva saobraćaja i veza RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Poreske uprave RS i Auto moto saveza RS.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Komore u Banjoj Luci, zaključeno je da je neophodno što prije definisati mjere koje je moguće odmah preduzeti kako bi se spriječio nelegalni prevoz putnika i smanjili troškovi koje, zbog ove pojave, trpe registrovani prevoznici.

Takođe, neophodno je što prije pristupiti analizi propisa i predložiti njihove izmjene, kako bi stvorili formalne pretprostavke za primjenu mjera u cilju sprečavanja nelegalnog prevoza putnika. Zbog toga je formiran i tim kojeg čine predstavnici svih nadležnih institucija, a koji će se sastati već naredne sedmice.

Zaključeno je i da je potrebno pokrenuti medijsku kampanju sa ciljem podizanja svijesti građana o rizicima kojima se izlažu koristeći usluge nelegalnih prevoznika, među kojima je, prije svega, bezbjednost, jer nelegalni prevoznici ne mogu obezbijediti obavezno osiguranje u javnom prevozu putnika. Osim toga, košrišćenjem usluga nelegalnih prevoznika, putnici učestvuju u činjenju prekršaja. Istovremeno, korisnici ovog vida prevoza dolaze u opasnost da neće doći do željene destinacije, jer ukoliko kontroloni organi zaustave vozilo primijeniće mjere kojima se obustavlja nastavak putovanja.

Prema informacijama prevoznika, primjećena su više od 63 nelegalna prevoznika samo na teritoriji Banja Luke, od kojih veliki broj prevozi putnike ka destinacijama u Švajcarskoj, Njemačkoj i Austriji.

Zbog toga, kako su istakli, registrovani prevoznici trpe veliku štetu. Procjene pokazuju da je cijena povratne karte do navedenih destinacija kod nelegalnih prevoznika oko 100 evra, a da sedmično bude prevezeno oko 500 putnika. Na taj način, dolazimo do podatka da mjesečni prihod nelegalnih prevoznika prelazi 200.000 evra, što na godišnjem nivou iznosi skoro 2,5 miliona evra. Na taj način, izgubljeni prihod u budžetu Republike Srpske, po osnovu poreza i doprinosa, ali i drugih davanja, veći je od 200.000 evra.

Osim sa problemima koje im stvaraju nelegalni, odnosno neregistrovani prevoznici, registrovani prevoznici suočavaju se i sa problemima koje im prave legalni prevoznici koji ne poštuju propisane procedure, odnosno putnike ne primaju na, za to registrovanim mjestima, nego na npr. pumpama i drugim lokacijama koje nisu predviđene za prijem putnika.

Na sastanku je bilo riječi i o analizi stanja u prevozu roba i putnika. Kada je u pitanju drumski i gradski saobraćaj, između ostalog, analiza je pokazala da je u prva četiri mjeseca 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, došlo do blagog rasta kada je u pitanju prevoz robe, ali je u istom periodu zabilježen pad prevoza putnika od čak 63 odsto, dok je gradsko-prigradski prevoz putnika bio smanjen za 42 procenta.

 

 

Print Friendly

Leave a Reply