Žetva pšenice završena na 95 odsto površina

By 21. јула 2021. Poljoprivreda No Comments

Žetva pšenice u Republici Srpskoj završena je na više od 95 odsto površina, a prinosi su od šest do devet tona po hektaru, rekao je Srni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković.

On je dodao da je u pojedinim agroklimatskim predjelima žetva bila izuzetno uspješna i da su prinosi bili dobrih kvalitativnih osobina.

Marinković je istakao da se cijena pšenice kretala od 35 do 40 feninga, što uz subvenciju od 300 KM po hektaru od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske može zadovoljiti interese poljoprivrednih proizvođača.

On je napomenuo i da su vremenske prilike ove godine pogodovale vršidbi, koja je takoreći završena u jednom cugu. Imali smo organizovan otkup u većini mlinsko-pekarskih sektora, ali ima i dosta poljoprivrednih proizvođača koji su svoje prinose sačuvali za nešto kasnije vrijeme imajući u vidu turbulencije na tržištu poljoprivrednih proizvoda i očekujući nekakvu bolju cijenu – rekao je Marinković.

Žetva pšenice završena je i u Poljoprivrednom dobru “Semberija” Bijeljina.  Prilikom posjete sekretara Udruženja ovom privrednom društvu razgovarano je sa rukovodstvo i upriličen je obilazak poljoprivrednog dobra, a sekretara su upoznali sa činjeničnim stanjem gdje je na ukupnoj površini od 477 hektara prosječan prinos pšenice iznosio oko šest tona, a otkupna cijena se kreće od 35 do 38 feninga.

Izvor: Srna – RTRS

Print Friendly

Leave a Reply