O regiji

Početna 5 Regija 5 O regiji

Područna privredna komora Trebinje obuhvata jugoistočni dio Republike Srpske, odnosno područja Grada Trebinja i osam opština: Bileća, Gacko, Ljubinje, Nevesinje, Foča, Berkovići, Kalinovik i Istočni Mostar. Područje je površine 5.600 km² i na njemu živi oko 94.540 stanovnika, odnosno 17 stanovnika/km². Glavni administrativni, ali i privredni i kulturni centar područja je Grad Trebinje.

Područje Komore dosta se razlikuje od ostalih dijelova Republike Srpske. Južni dio je tipično kraško područje, gdje preovledava brdski kameniti teren, prekriven pretežno niskim rastinjem, između koga se prostiru kraška polja. Sjeverni dio regije je brdsko-planinsko kontinentalno područje prekriveno šumama i pašnjacima.

Treba istaći i različitosti i u klimatskim uslovima koji vladaju u području Komore Trebinje, od tople mediteranske klime na krajnjem jugu, do umjerene kontinentalne i planinske klime na njenom sjevernom dijelu. Najjužniji dio se nalazi svega nekoliko kilometara od mora, dok se u sjevernom dijelu nalazi najviši vrh u RS i BiH, Maglić (2.386 m.n.v.)

Područje Komore Trebinje se nalazi na graničnom dijelu RS/BiH sa Crnom Gorom i Hrvatskom i sa kojima je povezano putem 6 graničnih prelaza. Blizina susjednih država i međusobni uticaji, kao i tradicionalna povezanost graničnih područja otvara niz mogućnosti za razvijanje saradnje.

Glavna saobraćajnica za područje Komore Trebinje je magistralni put M20 koji se prostire pravcem sjever-jug i na kome se nalazi većina lokalnih zajednica. Iako na području nema aerodroma, lako je dostupno više aerodroma u okruženju (Dubrovnik, Tivat, Mostar, Podgorica, Sarajevo). Takođe, nisu daleko ni morske luke (Bar, Dubrovnik, Ploče). Transportna infrastruktura bi trebala biti znatno poboljšana u budućnosti, naročito uzimajući u obzir da se Trebinje nalazi na trasi planiranog nastavka jadransko-jonskog autoputa. Pored toga, postoje planovi za izgradnju novog aerodroma i obnovu željeznice.