Stručni skup: KONFERENCIJA O SAJMOVANJU – PRIVREDNICI FAVORIZUJU SAJMOVE “UŽIVO”

Početna 5 PPK Doboj 5 Stručni skup: KONFERENCIJA O SAJMOVANJU – PRIVREDNICI FAVORIZUJU SAJMOVE “UŽIVO”
Na tradicionalnoj 8. po redu Konferenciji o sajmovanju u organizaciji časopisa Suvremena trgovina, Osječkog sajma i Hrvatske gospodarske komore u okviru Svjetskog dana sajmova – GLOBAL EXHIBITION DAY (01.06.2022.), održanoj na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, učestvovali su predstavnici PKRS-Područne privredne komore Doboj.
Cilj stručnog skupa bio je pojačanje reafirmacije ideje sajmovanja i analiza ozbiljno izmijenjene uloge sajmova u savremenoj privredi. Aktuelni sajmovi generalno olakšavaju potragu za novim tržištima i potrošačima, ali i uspostavljaju novi odnos prema izlagačima i posjetiocima sajmova. Global Exhibition Day jedan je od pogodnih instrumenata za podršku oživljavanju potrebnih veza između privrede i sajmova u funkciji kvalitetnoga regionalnog razvoja.
Zaključeno je da su sajmovi prije svega pogodan instrument i alat za okupljanje privrednika i uspostavljanje širih poslovnih veza, pa su na konferenciji o sajmovanju, kroz stručna izlaganja i raspravu razmotrene teme koje su značajne za sajamsku djelatnost vodeći računa o najnovijim svjetskim trendovima na području sajmovanja i uloge sajamske industrije u ukupnom privrednom životu.
Na skupu su prisustvovale i aktivno učestvovale institucije od najvećeg značaja za sajmovanje: državni i lokalni organi uprave, domaće (Hrvatska) i inostrane privredne i zanatsko-preduzetničke komore (Njemačka, Mađarska, Republika Srpska), sajamske asocijacije i kompanije – organizatori sajmova. PKRS-PPK Doboj, kao panelista, analizirala je načine na koji privredne komore mogu da pomognu i podrže privrednike kada su u pitanju organizovanje sajmova, kolektivni izlagački nastupi na sajmovima, posjete sajmovima i informisanje o predstojećim sajmovima.
Istaknut je značaj održavanja sajmova “uživo” odnosno potvrđeno je da međusobni kontakti privrednika, bez obzira na koronavirus pandemiju i aktuelna svjetska ekonomska kretanja, nisu zamjenjivi alternativnim metodama kao što su sajmovi na internetu (e-sajmovi, virtuelni i hibridni sajmovi, on-line sajmovi i slično).
Kontakt za bilo kakva eventualna pitanja o sajmovima:
PKRS-Područnu privrednu komoru Doboj
Srećko Stojaković
065/144-339, ppkdoboj@teol.net