ПРИВРЕДНО/ПОСЛОВНА САРАДЊА СА БУДИМПЕШТОМ

Početna 5 PPK Doboj 5 ПРИВРЕДНО/ПОСЛОВНА САРАДЊА СА БУДИМПЕШТОМ
Четворочлана делегација Трговинске и индустријске коморе Будимпешта (БКИК) посјетила је 12.12.2022. Привредну комору Републике Српске – Подручну привредну комору Добој (ПКРС-ППК Добој). Овај пословни догађај је логичан наставак ранијег, одржаног 04.11.2022. и резултат је тада потписаног Споразума о сарадњи наведених привредних комора.
Током пословног догађаја, представници привреде и локалних заједница подручја ПКРС-ППК Добој, имали су прилику да се мађарској страни представе своје пословне субјекте и сопствене производе и услуге, те искажу очекивања од изласка на мађарско тржиште.
Представници привреде и локалних заједница подручја ПКРС-ППК Добој су исказали различите интересе углавном за продају производа на мађарском тржишту (посебно трговинама на велико), али и за грађевинске пројекте, пречишћавање отпадне и питке воде, унапређење система гријања, набавке специјалних репроматеријала (УСБ плоче, ПЕТ отпад итд.) и друге врсте сарадње са мађарским партнерима, укључујући заједничко учешће у међународним пројектима подршке привреди, посебно с циљем унапређења образовања стручне радне снаге за привреду.
БКИК ће на основу исказаних интереса тражити одговарајуће партнере на свом подручју (360000 компанија), те ће се потом организовати директни контакти заинтересованих наших и мађарских привредних друштава. Предсједник ПКРС-ППК Добој Радован Пазуревић је подвукао значај мађарско-српске сарадње у доба незавршене коронавирус пандемије, украјинске кризе и прогнозиране економске рецесије у земљи и свијету.
Мађарска делегација се 13.12.2022. састала са представницима Града Добоја, када су утврђене области могуће сарадње која осим тражења рјешења у водоинфраструктури (отпадне и пијаће воде) и заштити од поплава, обухвата озбиљан ангажман на туристичкој понуди Града Добоја од интереса за Мађаре, а која ће бити презентована на Сајму туризма у Будимпешти почетком марта 2023.године.