Drvoprerađivači iz Srpske na sajmu u Nantu

Početna 9 Novosti iz Komore 9 Drvoprerađivači iz Srpske na sajmu u Nantu

31.05.2022.

Četiri kompanije iz oblasti drvoprerade iz Republike Srpske učestvovaće organizovano na međunarodnom sajmu drvne industrije koji će biti održan u Nantu od sutra do 3. juna na štandu Privredne komore Srpske, izjavio je danas Srni sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik.

On je naveo da su to firme “Fagus” iz Kotor Varoša, “Delfin trgotrans” iz Velike Šnjegotine, u opštini Čelinac, “Dedina” iz Dervente i “Go pak” iz Prnjavora.

Šinik je pojasnio da će na sajmu biti predstavljeni razni proizvodi, među kojim su ploče, građevinska stolarija, prozori, vrata, podovi, parketi, drvne konstrukcije za drvene kuće i rezana građa.

Prema njegovim rječima, učešće na ovom sajmu, koji se održava svake druge godine, vrlo je važno za kompanije iz Srpske, jer je riječ o velikom tržištu.

“Kada poredimo nivo prodaje iz Srpske na francuskom tržištu, on se kreće na nivou prodaje u Austriji ili Sloveniji. Zaključujemo da to veliko tržište treba da približi mogućnosti našim privrednim subjektima da ispitaju na kojem se nivou nalaze i koje su im mogućnosti za ispitivanje novih tržišta i traženje novih kupaca”, rekao je Šinik.

On je napomenuo da se ovaj sajam održava svake dvije godine, dodajući da je prošli sajam bio u toku pandemije virusa korona i nije bio na nivou kao ranijih godina, uz očekivanje da će ovogodišnji imati mnogo bolji kvalitet.

Učšeće firmi iz Srpske na sajmu su sufinansirali Ministarstvo privredne i preduzetništva i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske uz podršku švajcarskog programa SIPPO, koji je pomogao Privrednoj komori sredstvima i tehničkom pomoći za učešće na ovom sajmu.