Preduzetništvo žena

Savjet za preduzetništvo žena

U okviru komorskog sistema Republike Srpske formirani su institucionalni oblici podrške razvoju i promociji preduzetništva žena kroz savjete za preduzetništvo žena u pet područnih privrednih komora i Privrednoj komori Republike Srpske.

Savjet za preduzetništvo žena Privredne komore Republike Srpske konstituisan je 14.05.2014. godine, na osnovu Odluke o obrazovanju Savjeta za preduzetništvo žena Privredne komore Republike Srpske, koju je donio Upravni odbor Privredne komore Republike Srpske,  na sjednici održanoj dana 25.09.2013. godine.

Članovi Savjeta su predstavnice savjeta područnih privrednih komora, predstavnice privrednih društava i predstavnice Privredne komore Republike Srpske.

Uloga i cilj Savjeta

Uloga Savjeta za preduzetništvo žena Privredne komore Republike Srpske je obezbjeđenje bolje koordinacije i podrška realizaciji sljedećih aktivnosti:

 • zastupanje interesa preduzetnica[1] pred organima izvršne i zakonodavne vlasti u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, olakšavanja uslova za poslovanje i olakšavanja pristupa izvorima finansiranja;
 • omogućavanje i olakšavanje umrežavanja u cilju poslovnog povezivanja, razmjene informacija, dobrih iskustva i učešće u projektima;
 • razvoj programa podrške za sticanje novih preduzetničkih znanja i vještina, podizanje kapaciteta preduzetnica u funkciji povećanja konkurentnosti na nacionalnom i regionalnim tržištima;
 • promovisanje rezultata i uspješnih priča iz oblasti preduzetništva žena kroz organizaciju poslovnih događaja, zajedničkih nastupa na sajamskim i drugim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, učešće u regionalnim i međunarodnim događajima, projektima i programima.

Organi i članovi Savjeta

Predsjednica Savjeta

Dragana Kokot, generalni sekretar PKRS

Potpredsjednica Savjeta

Ljiljana Subotić, „Sim-prom“ d.o.o. Derventa

Članovi Savjeta:

 • Bosiljka Dejanović, „Sana-linea“ a.d. Kostajnica
 • LJiljana Subotić, „Sim-prom“ d.o.o. Derventa
 • Sonja Gavrić, „Mega drvo“ d.o.o. Bijeljina
 • Katarina Đurović, „Neven“ d.o.o. Rudo
 • Milica Anđelić, „Komrad“ d.o.o. Trebinje
 • Dragana Kokot, Privredna komora Republike Srpske
 • Olivera Radić, Privredna komora Republike Srpske

SME Policy Index: Western Balkans and Turkey 2019

U ovom izvještaju[1] o realizaciji 10 principa Akta o malom biznisu (Small Business Act – SBA) na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, Savjet za preduzetništvo žena Privredne komore Republike prepoznat je kao formalni oblik partnerstva između privatnog i javnog sektora, što je ocjenjeno kao napredak u implementaciji principa 1. „Preduzetničko učenje i preduzetništvo žena“ na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. 


[1] Pojam „preduzetnica“ u kontekstu rada Savjeta obuhvata privredna društva u formi pravnog lica, čiji su vlasnici/suvlasnici žene ili kojima rukovodi žena, kao i poslovne subjekte u formi S.P. (samostalnog preduzetništva), čiji je vlasnik/suvlasnik žena;

KONTAKT OSOBE

Olivera Radić

Rukovodilac Centra

Centar za upravljanje projektima i analize

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka
+387 51 493-139
+387 51 493-126
oliverap@komorars.ba

Dragana Kokot

Generalni sekretar

Rukovodstvo i kabinet predsjednika

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka
+387 51 493-139
+387 51 493-126
oliverap@komorars.ba

Aktuelno