Forum “Kod kuće je najbolje” – promovisan BFC SEE program

16.12.2023.

Privredna komora Republike Srpske i Područna privredna komora Istočno Sarajevo podržali su organizaciju Trećeg biznis foruma “Kod kuće je najbolje”, koji tradicionalno organizuje Opština Istočna Ilidža.

Na forumu je promovisan BFC SEE program kojem je Opština Istočna Ilidža pristupila u septembru ove godine. Načelnik Opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović predstavio investicione potencijale Opštine upoznao je prisutne sa aktivnostima i naporima ove lokalne zajednice da unaprijedi uslove poslovanja, poveća investicije i unaprijedi saradnju sa dijasporom.

Kao uspješan primjer opštine koja je ostvarila zavidne rezultate na polju unapređenja uslova poslovanja i ekonomskog razvoja predstavljenja je Opština Teslić. Načelnik ove opštine Milan Miličević predstavio je značaj BFC sertifikata za opštinu Teslić istakaviši da je BFC standard prije svega uticao na  pozitivnu promjenu razmišljanja opštinske administracije uvođenjem procedura u radu koje doprinose kvalitetnijem pružanju usluga na zahtjeve i potrebe građana i privrede.

Uvođenjem BFC standarda, uspostavljen je Privredni savjet koji ima ulogu predlagača inicijativa, daje primjedbe i sugestije vezane za pitanja poslovnog okruženja.

Osim navedenog, prema njegovim riječima, poslovna ponuda opštine je poboljšana. BFC standard je doprinio i pristupu značajnim projektima kod različitih donatora, čime su obezbijeđena grant sredstva za unapređenje poslovnog okruženja, koja prevazilaze 1 milion KM.

Opština Teslić prva je opština u Republici Srpskoj koja je dobila BFC sertifikat još 2015.godine. Takođe, 2019. godine je uspješno prošla proces resertifikacije sa ukupno 95 od mogućih 100 bodova.

Forum “Kod kuće je najbolje” okupio je preko 100 predstavnika privrednih subjekata koji su predstavili svoja iskustva u sardnji sa lokalnom zajednicom. Forum je podržao i program USAID Diaspora. Predstavljen je i zajednički Program dodjele bespovratnih sredstava za privredna društva  u okviru Investicioninog fonda za dijasporu Istočne Ilidže.