I.Sarajevo: Održana prezentacija za podsticaje za direktna ulaganja i podsticaje za razvoj malih i srednjih preduzeća

30.08.2023.

U Istočnom Sarajevu je, u organizaciji Ministarstva privrede i preduzetništva i Privredne komore Republike Srpske, održana prezentacija za podsticaje za direktna ulaganja i podsticaje za razvoj malih i srednjih preduzeća za šta je Vlada Srpske odobrila 14,5 miliona KM.

Direktor Područne privredne komore Istočno Sarajevo Vinka Mićić rekla je da je 17. avgusta objavljen javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2023. godini, koji je otvoren 30 dana.

Mićićeva je naglasila da su zajedno sa resornim ministarstvom iskoristili priliku da još jednom pozovu i da upoznaju sve svoje članove o uslovima javnog poziva.
Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Ivana Sandić Blagojević istakla je da su ovi podsticaji namijenjeni privrednim subjektima koji uvode savremenu tehnologiju i kupuju nove mašine i opremu, s tim što mašine i oprema mogu biti i polovni, ali ne stariji od osam godina.

Blagojevićeva je naglasila da, bez obzira na to o kakvoj opremi je riječ, minimalna finansijska vrijednost ulaganja je 50.000 KM bez PDV-a.

Ona je rekla da se podsticajima sufinansira dio tih opravdanih ulaganja i podsticajna sredstva se odobravaju svim privrednim subjektima koji ispune sve uslove za ostvarivanje prava na podsticaj.

Blagojevićeva je podsjetila da Ministarstvo privrede i preduzetništva ima nekoliko linija finansijske podrške namijenjenih privrednim subjektima u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da je ovaj program podsticaja, koji Vlada Republike Srpske realizuje posredstvom resornog ministarstva, odličan, i da lokalne zajednice moraju da ga promovišu kako bi svi bili upoznati sa njim i aplicirali za ova sredstva.

Ćosić je naglasio da je dobro što Vlada ovim programom usmjerava 14,5 miliona KM, ali da nije dovoljno jer je ova godina u poslovnom smislu teška za privredne subjekte.