Međunarodni poljoprivredni sajam u Adani – učestvuje i delegacija PPK Bijeljina

09.11.2023.

U turskom gradu Adana, u toku je Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem učestvuje delegacija Područne privredne komore Bijeljina i privrednici iz Republike Srpske predvođeni predsjednikom PPK Bijeljina Stevom Savićem. Poljoprivredni sajam u Adani predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih poljoprivredi i agrobiznisu u Turskoj.

Prvog dana posjete ovom prestižnom sajmu, delegacija PPK Bijeljina obišla je kompaniju “Emre Makina” koja se bavi mehaničkim i elektro-mehaničkim djelatnostima za tursko i inostrano tržište. Rukovodstvu ove turske kompanije, predstavljeni su potencijali Semberije i Republike Srpske. Nakon posjete je poručeno da ovakva saradnja može biti korisna za razvoj industrijskog sektora u Republici Srpskoj, kao i za jačanje veza s turskim partnerima u ovom sektoru.

Osim toga, obavljen je veliki broj sastanaka sa drugim turskim kompanijama i institucijama, a na štandu Komore robne berze Adane kataloški su predstavljene kompanije iz bijeljinske regije, privredni potencijali Republike Srpske i BiH, a promovisan je Međunarodni sajam “Interagro” koji se svake godine održava u Bijeljini.

Na sastanku sa predstavnicima “Tuyap-a” koja je i organizovala sajam u Adani, predstavljen je koncept sajma “Interagro”, kako bi ova sajmska manifestacija privukla turske kompanije u narednom periodu.

Predstavnici PPK Bijeljina obavili su i razgovore sa kompanijom “OZZ Group”, koja pruža uslige u organskoj poljoprivredi, stranim investitorima sa modernim projektima staklenika što za Semberiju predstavlja značajan potencijal za poljoprivrednu proizvodnju u posebnim uslovima koristeći geotermalnu energiju.

Delegacija je iskoristila priliku i da razgovara sa predstavnicima komorskog sistema Adane o potencijalima koja privreda Republike Srpske može da ponudi ovoj turskoj regiji.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Adani traje od 7. do 11. novembra. u kongresnom centru TUYAP.