Obilježeno 10 godina BFC SEE programa sertifikacije u Republici Srpskoj

28.09.2023.

Povodom obilježavanja deset godina BFC SEE programa sertifikacije u Republici Srpskoj, promocije rezultata i novog izdanja zahtjeva standarda, Privredna komora Republike Srpske u saradnji sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje Republike Srpske (Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, Savez opština i gradova RS) organizovala je promotivni događaj „BFC SEE program – Deset godina sertifikacije lokalnih samouprava u Republici Srpskoj“. Događaj je održan 27. septembra u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Tom prilikom uručeni su sertifikati Opštini Srbac i Opštini Stanari koje su sertifikovane u 2023. godini.

Na promociji je prezentovan i promotivni film o rezultatima deset godina sertifikacije u Republici Srspkoj.

U okviru programa, održana je panel diskusije na temu razvoja lokalnih samouprava i kreiranja povoljnog poslovnog okruženja u Republici Srpskoj na kojem su učesnici panel diskijuje podijelili iskustva na polju primjene BFC SEE standarda i lokalnog ekonomskog razvoj. Na panel diskusiji su učestovali gradonačelnik Prnjavora, Darko Tomaš, načelnik Opštine Modriča, Jovica Radulović i vlasnik privrednog društva Tikt Manufaktura d.o.o. Gradiška, Krešimir Bodrožić.

Predsjednik Privredne komore Pero Ćorić istakao je da procedura traje oko godinu dana s obzirom da ima deset glavnih kriterijuma i oko 70 podkriterijuma. Lokalne zajednice moraju da imaju strategiju razvoja, ljudske kapacitete, privredne savjete i dr.

U uvodnom dijelu promotivnog događaja prisutnima se obratio i predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, koji je rekao da je Vlada zajedno sa Privrednom komorom i poslovnom zajednicom stvarala povoljan poslovni ambijent, a da lokalne zajednice koje imaju ovaj sertifikat imaju i veći broj investicija u odnosu na one koje nemaju ispunjene standarde. Istakao je da nije lako dobiti “BFC” sertifikat i da procedura, u najboljem slučaju, traje godinu dana, ali da je zadovoljan činjenicom da već 16 lokalnih zajednica u Srpskoj ispunjava tražene standarde. i da je to najveći broj od svih zemalja iz okruženja i FBiH.

Jedanaest lokalnih samouprava u Republici Srpskoj ( Banja Luka, Prijedor, Gradiška, Prnjavor, Laktaši, Bijeljina, Novi Grad, Brod, Teslić, Istočna Ilidža i Sokolac) pristupilo je programu BFC SEE sertifikacije prema novom izdanju zahtjeva standarda.