Obuke na radnom mjestu u tri hotela i dva restorana u Banjaluci i Tesliću

02.02.2023.

Program čiji je cilj uspostavljanje standardizovanih obuka na radnom mjestu počeće da se sprovodi u tri hotela i dva restorana u Banjaluci i Tesliću, nakon današnjeg potpisivanja zajedničkih planova realizacije sa Privrednom komorom Republike Srpske i USAID-om.

“Profi program obuke i sertifikacije na radnom mjestu”, u okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u BiH, biće realizovan u banjalučkim hotelima “Meriot” i “Jelena”, te u teslićkom “Banja Vrućica”, kao i u banjalučkim restoranima “Kazamat” i “Mala stanica”.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da nedostaje veliki broj radnika u oblasti turizma, koji je perspektivna grana u Srpskoj, i da je ovo prilika da se radnici obuče na radnom mjestu i zadrže na ovim prostorima.

Pojasnio je da će program biti realizovan na četiri nivoa – prvi je za radnike koji tek stupaju na rad, drugi i treći nivo su za zaposlene, a četvrti je za menadžment.

Zamjenik direktora Kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a u BiH Erol Mujanović rekao je da će obuke biti na radnom mjestu, što je rijetka prilika, te istakao da su sertifikovane i biće priznate od nadležnih institucija.

On je naglasio da se ovom praksom, koja daje dobre rezultate, povećavaju vještine i znanja, što će poboljšati kvalitet usluge hotela ili restorana, te motivisati poslodavca da zadrži takve radnike.

Pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Predrag Tešić naveo je podatke prema kojima je 13.100 radnika zaposleno u ugostiteljstvu Srpske, na biroima za zapošljavanje evidentirano je 3.100 lica sa zanimanjima potrebnim za ovaj sektor, te da u Srpskoj postoji 20 srednjih škola koje školuju profil za ugostiteljstvo i turizam.