Održan četvrti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “Agro Belgrade 2023”

31.01.2023.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Privrеdne kоmоre Rеpublikе Srpskе, ove godine drui put, оrgаnizоvan je zајеdnički nаstup dоmаćih privrеdnikа nа četvrtom međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2023, a koji je održan od 26.01.2023. do 28.01.2023. godine.

Agro Belgrade 2023, ove godine prepoznat je kao mjesto poslovnih prilika, sticanja znanja i povezivanja za predstavnike industrije voća, povrća i vina. Sajam se organizuje uz podršku Projekta ,,Velika mala privreda” koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda i NALED-a, dok je zemlja partner Kraljevina Holandija.

Na sajmu je učestvovalo više od 500 izlagača iz Srbije i regiona, među kojima su proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, potom poljoprivredne mehanizacije i opreme, rasadnici, sjemenske i hemijske kuće, kao i druge kompanije iz poljoprivredno-prehrambene industrije. Na zajedničkom štandu Republike Srpske, površine 102 metra kvadratna, predstavilo se osam privrednih društava iz Republike Srpske, Krajiška kuća, Hercegovačka kuća i tri poljoprivredna klastera. Ukupno je predstavljeno preko 35 proizvođača iz Republike Srpske, čije su pretežne djelatnosti uzgoj, proizvodnja, otkup i prerada voća i povrća, slatki i kiseli program, proizvodnja voćnih rakija, vina, prirodne i mineralne vode. Takođe, ove godine na datoj sajmskoj manifestaciji predstavili su se i sertifikovani organski proizvođači iz Republike Srpske.