Održan sastanak o temi “Budućnost mašinskih inženjera na tržištu rada”

Početna 9 Aktuelnosti 9 Održan sastanak o temi “Budućnost mašinskih inženjera na tržištu rada”

07.03.2023.

Privrednici u Republici Srpskoj imaju potrebu da zapošljavaju mašinske inženjere svih profila, zbog čega je važno usklađivanje potrebe za školovanjem tog kadra sa njihovom potražnjom na tržištu rada u Srpskoj, ocijenio je predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.
Nakon sastanka privrednika iz Republike Srpske sa predstavnicima Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci o temi “Budućnost mašinskih inženjera na tržištu rada”, Ćorić je izrazio očekivanje da će kadrovi koji završe Mašinski fakultet ostajati u Srpskoj.

Ćorić je podsjetio da je najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju omogućeno da se i u visoko obrazovanje uvede dualni sistem obrazovanja.

“Ovo je značajno jer se tehnologije u metalskoj industriji vrlo brzo mijenjaju, zbog čega bi studenti završnih godina, da bi bili u kontinuitetu, trebali da provedu vrijeme u privredi i da usavršavaju svoja znanja”, izjavio je Ćorić.

Dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci Aleksandar Milašinović rekao je da je s ciljem upisne politike potrebna promocija inženjerstva kao atraktivnog zanimanja, ističući da su baza inženjerskih nauka prirodne nauke – matematika, fizika, termodinamika, mehanika fluida i druge discipline.

“Pokušavamo da zajedno sa privrednicima pronađemo modus da mladi ovdje završe školovanje, da se zaposle i da kvalitetno žive u Republici Srpskoj”, poručio je Milašinović.

Predstavnik kompanije “Mahle” iz Laktaša Pavel Lah istakao je da je ovoj firmi potrebno još mašinskih inženjera, te istakao da će pomoći da ubuduće bude što više upisanih studenata na Mašinski fakultet u Banjaluci.

Lah je naveo da ova kompanija trenutno zapošljava 487 radnika, od kojih 30 mašinskih inženjera koji su zvanje stekli na Mašinskom fakultetu u Banjaluci.